Annons

Annons

Hemmaliv: Flytta ihop – en överlevnadsguide i 5 steg!
Att motsatser dras till varandra kan göra livet som sambo stökigt och stormigt – och alldeles underbart. Undvik fallgroparna med ELLE Decorations fem punkter.

Av: Anders Bergmark  Illustration: Team Hawaii

Annons

Flytta-ihop-sa-gor-man

I radioprogrammet Allvarligt talat i somras konstaterade författaren P O Enquist att livets alla stora skiften har en sak gemensamt. När ett nytt liv kommer till världen, när vi blir vuxna, när vi bildar familj och när vi blir gamla så föranleder det ett besök på Ikea. Ett omvälvande skifte som inte fanns med i Enquists uppräkning, men som också för med sig en Ikeatripp, är att flytta ihop.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Här kanske någon slentrianskeptiker vill invända att det inte alls behöver vara så omvälvande, men det beror i så fall på att hen väljer att inte se hela perspektivet: En potentiell livstid av samhörighet och kärlek, men också ständiga kompromisser och försakelser. Prova att föra det på tal vid en middag med sammanboende vänner och se vad som händer (observera att det inte är helt riskfritt, så var beredd att gripa in och avleda med semesterbilder på telefonen om situationen skulle blir hotfull).

Som i alla andra stora steg är förberedelser A och O. Följ ELLE Decorations guide till ett lyckligt boende tillsammans.

1. Tänk efter före

Även om de flesta väljer att göra det är det faktiskt inget tvång att bo ihop med den man älskar. Flytta ihop av rätt anledning (kärlek, inte bekvämlighet). Och om din partner skulle verka tveksam så behöver det inte betyda mer än att hen är tveksam till att bo ihop med någon annan.

Tips: I fallet ovan kan det verka avdramatiserande att på förhand stämma av bådas förväntningar på livet under samma tak.

2. Sök neutral mark

Samboskapet kan vara svårt nog utan att ge endera parten fördel av hemmaplan. Processen att försöka enas om en ny bostad är dessutom ett utmärkt tillfälle för båda att förhandstesta samboprojektets bärkraft.

Tips: När ni väl hittat rätt boende, glöm inte de tre budorden för en sambovänlig inredning: förvaring, förvaring och förvaring.

3. Håll på rättvisan

Sträva efter balans i vad ni tar med till det gemensamma boet, både i mängd och estetisk slagkraft. Mer utsvävande bidrag från den ene vägs upp av friheter eller förmåner för den andra, exempelvis bardisk med takfläkt mot diskfria helger.

Tips: Dra en gemensam gräns för vad man får ta med sig till det nya hemmet, lämpligen vid sentimentala lämningar från gamla ex.

4. Skaffa diskmaskin

Toleransen för disk som står framme varierar kraftigt. Dessutom visar en undersökning att de flesta upplever ljudet av en diskmaskin som går som mycket hemtrevligt.

Tips: Låt det kosta. Krånglande vitvaror är ingen mysfaktor.

5. Tänk positivt

Även om livet skimrar i rosenrött när ni flyttar in kommer det att komma tillfällen då ni undrar om det verkligen är värt att det. Då gäller det att se fördelarna. (Dessutom är det ju asjobbigt att flytta igen.)

Tips: Ett bra sätt att pausa i en konflikt är att enas mot en yttre fiende, till exempel att prata skit om grannen.

DELA (8)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar