Annons

Annons

Fixa den optimala belysningen hemma – 3 experter ger sina bästa tipsHösten är här och mörkret närmar sig med stormsteg – vilket gör belysningen i hemmet ännu viktigare. Läs experternas tips på ljussättning som ger maximal stämning hemma!


Ljussättning och belysning betyder
 mycket för stämningen i hemmet. Vi har 
pratat med tre formgivare om deras 
syn på belysning och fått deras bästa tips.

Monika Mulder

Monika Mulder är industridesigner som har arbetat med Ikea i många år. De senaste tio åren har hon arbetat som frilansande designer, mycket med lampor för bland andra Pholc och Markslöjd. Monika vann priset Årets lampa på ELLE Decoration Swedish Awards 2017 för taklampan Mobil.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

Monikas 3 belysningstips:

– För det första: Tänk på belysning överhuvudtaget, den är ”pricken över i” i inredningen. Sätt en lampa eller ett ljus i varje hörn av rummet.

– Tänk på att det också går att tända upp i utrymmen som sällan används. På så sätt gör man så att rummen ”finns”.

– Golvlampor är tacksamma eftersom de kan placeras var som helst i rummet.

Läs också: Så väljer du rätt belysning – rum för rum

Daniel Rybakken

Daniel Rybakken har sedan han gick ut HDK etablerat sig som en av de främsta formgivarna inom ljusdesign och belönades tidigare i år med Torsten och Wanja Söderbergs pris.

Daniels 3 belysningstips:

– Lysrör och plafonder som sitter nära taket kan ge ett väldigt okänsligt ljus. Ta bort den typen av överbelysning och ersätt den med fler ljuskällor längre ner, i brösthöjd.

– Använd även väggarna för belysning. En lampa riktad mot en vägg kan ge ett vackert indirekt ljus.

– Speglar reflekterar ljuset – ”det är som att sätta ljuset på piedestal”.

Michael Anastassiades

Foto: Helene Binet

För Michael Anastassiades har ljuset en poetisk dimension och det är den han arbetar med och ständigt söker locka fram när han arbetar med att formge lampor. Hans lampserie IC för Flos, som lanserades för några år sedan, är redan ikonisk med de vita kloten som balanserar på olika mässingsstativ, och han är välkänd för sitt närmast skulpturala sätt att arbeta med lampor.

Michaels 3 belysningstips:

– Tänk inte bara på närvaron av ljus, utan även på avsaknaden av ljus. När man arbetar med artificiellt ljus är det bra att även tänka på att respektera mörkret.

– Försök att hitta poesin i ljuset, det där speciella skimret.

– Tänk på hur lampan ser ut både när den är tänd och när den är släckt.

DELA (23)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar