Annons

Annons

Färgsprakande hem i Frankrike – med helt fantastisk inredning


Färgsprakande hem i Frankrike – med helt fantastisk inredning

Med lätta penseldrag skapar Carolyn 
Quartermaine sin karakteristiska mönstervärld,
 och likt flytande akvarellfärg ändrar hennes sydfranska hus ständigt skepnad.


om vita boxar staplade på varandra, så ser konstnären Carolyn Quartermaines hus ut på insidan. Den gamla stenfasaden däremot är skavd och patinerad, och huset bär märken och historia från 1600-talet då det byggdes. Precis så vill Carolyn Quartermaine ha det för att trivas – utrymme för eget skapande med en historisk fond som skänker atmosfär och stämning.

Annons

– Ända sedan barndomen har jag dragits till platser och saker som har en betydande ålder och bär på minnen och berättelser. Det är något magiskt med vissa platser och föremål, och ofta undrar jag om det är jag som hittar dem eller de som hittar mig, funderar Carolyn.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Av: Sophia Genitz
Foto: Luke White/The Interior Archive/Basset Images

När hon köpte huset 2001 hade det använts som galleri men också stått övergivet en tid. Hon har renoverat interiören men behållit den som en enkel och rå fond som ger plats för henne att skapa och testa sig fram med sina verk och projekt. Här är allt flytande: Föremål och möbler flyttas runt, hittas och säljs ofta vidare, målardukar och sidentyger prepareras och målas, hängs upp, tas ner, skickas till kund eller till hemlandet England där alla hennes tyger trycks för hand.

– Jag har öga för att hitta saker och jag samlar på mig saker vart jag än går. Och så skapar jag eget, sätter upp mina tyger på väggarna, testar olika föremål ihop, leker och ändrar alla ytor hela tiden. Något nytt skapas i mötena och det står aldrig stilla, berättar Carolyn.

Gränserna mellan hennes arbete och liv i övrigt är på liknande vis ständigt flytande. Huset i Frankrike bor hon i delar av året, men det fungerar också som ateljé eller studio eftersom hon ständigt är sysselsatt med sina projekt som handlar om allt från måleri, mönsterkomposition och textila tryck till stora uppdrag som utställningar, samarbeten med varumärken eller installationer i allt från barer till slott. Men det sista hon ägnar sig åt, menar hon, är att inreda.

– Förr var en inredare – en ”decorator” – en person med enorm kunskap, som Madeleine Castaing eller hennes likar från 1930- och 40-talen, herregud, de kunde inreda! Men mycket har gått förlorat i dag då styling eller inredning numera är ett jobb som ”alla” kan göra. Även om jag ibland sätter ihop en miljö så ser jag alltid på det jag gör med konstnärens ögon. Jag ser hur man kan renovera och hur föremål kan andas i miljön till exempel, och det är alltid en mycket känslosam process, berättar Carolyn.

Hon skulle aldrig kunna gå in i ett hem eller en annan miljö och bara fylla den med möbler och saker på några veckor. De bästa uppdragen är kunder som säger att ”det spelar ingen roll när det är klart, bara det blir rätt och det kan vara klart om två år eller så.”

– Då kan jag hitta känslan, leta saker på auktion, måla perfekta tyger till dem, hitta rätt saker att sätta på väggarna … Och det finns något vackert och en glädje i att faktiskt vänta på fantastiska saker i livet.
Carolyn Quartermaine är konstnär med gedigen utbildning, och det var slumpen som gjorde att hon kom att bli framgångsrik just inom textilier. Vid en utställning tidigt i karriären tryckte hon upp text på några på tygpaneler. De väckte uppmärksamhet och folk ville köpa för att använda i inredningar. Det blev starten på Carolyns karriär som textilkonstnär och inledningen på kollektionen Script som är en av hennes allra mest älskade och mest kända.

– Jag älskar textil och arbetar väldigt fysiskt med mina tryck. Jag använder mina händer och min kropp för att trycka, borsta, arbeta med schabloner, tvätta och dra för att skapa olika effekter. Men grunden är alltid målningar och jag målar direkt på tyget, berättar Carolyn.

Just nu arbetar Carolyn med att byta ut inredningen hon skapade i baren Sketch i London för fyra år sedan. Djupaste lyx är mottot och hon skapar helt utifrån sin egen design. Det kommer att bli en blomsterträdgård à la Quartermaine. Samtidigt är hon under detta och föregående år ”artist-in-residence” på Fragonard i Grasse och arbetar med utställningen Where Flowers Dream vilken öppnar i oktober. Blommor är ständigt närvarande i hennes liv och finns med i många av hennes mönster och projekt.

– Jag hyser en stor kärlek till blommor, berättar Carolyn vars konst ofta relateras till Monets och Cy Twomblys bildvärldar.

I sin franska trädgård har Carolyn planterat jasmin och rosor, och överallt i huset finns färska, doftande snittblommor. Huset i den franska byn blir i allt högre grad en lugn tillflyktsort där hon försöker att njuta mer och inte arbeta så mycket. I stället samlar hon inspiration och åker på en hel del rundor i trakten för att köpa antikviteter. I Carolyn Quartermaines liv står ingenting någonsin stilla och livets alla beståndsdelar flyter på i en kulört, kreativ ström.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (33)
PINNA (4)

Annons
Annons

Annons

Laddar