Annons

Annons

Färg och kreativitet under Lissabons takåsar


Färg och kreativitet under Lissabons takåsar

Med signaturfärg, fynd från ”Tjuvarnas 
marknad” och en rejäl dos inredningsmagi har Peter Ødegaard skapat en unik
tillflyktsort under Lissabons takåsar.


I blomsterkreatören Peter Ødegaards värld handlar allt om möten. Ett möte mellan en koffert, en skolbänk och en suggestiv färg kan bli en saga, och en ensam pensé intill ett marknadsfynd kan bli lika spännande som det mikrokosmos ett stort fång växter kan utgöra.

Annons

– Det måste smaka eller dofta samma, liksom tillhöra samma familj, ibland kan det vara en knasig familj men någonstans finns en gemensam historia, förklarar Peter som lika gärna hittar inspiration under en promenad i parken med taxen Olga som genom husgudar som Virginia Woolf och Frida Kahlo.

Av Peter Ødegaard
Text Sophia Genitz
Foto Sanda Vuckovic Pagaimo

I hans händer kan det mest vardagliga knippe blommor bli något exceptionellt och intagande. Så fungerar det också när Peter får gå loss i större skala – som i den här lägenheten i Lissabon.

– Jag älskar den här platsen, framför allt för att jag har gjort allt från grunden och lyckats skapa olika rum med olika känslor på begränsad yta, säger han.

Det var utsikten som Peter föll för när han besökte takvåningen första gången. Då var huset, byggt i enkel jugendstil vid första världskrigets slut, en byggarbetsplats. Det var mitt under den bygg- och restaureringsboom som Lissabon sett de senaste åren. På 88 kvadratmeter ryms sovrum, badrum och ett kombinerat kök och allrum. Kvällarna kan bli kyliga även i Lissabon och därför tronar en braskamin i allrummet. Något Peter själv förvånades över är att kakelväggen gjorde sig så bra i kombination med kaminen.

– Det blev bättre än förväntat. Kaklet köpte jag på Feira da Ladra (”Tjuvarnas marknad”, stadens stora gatumarknad) och det kommer från en numera nedlagd fabrik. Det fanns precis 200 plattor kvar av det reliefmönstrade 70-talskaklet. Det var min lyckodag!

Han är också glad över att han vågade måla sovrumsväggarna bruna där många kanske hellre hade valt mörkblå färg och i stället satsat på bruna detaljer.

– Jag vågade gå på magkänslan, ofta blir det bäst när jag gör det, förlitar mig på min egen lust och berättar min egen historia. Dessutom ville det här rummet vara brunt!

Det var jakten efter ett extra hem, långt från den skandinaviska mörka vintern, som lockade Peter och maken Johan till Lissabon för snart fyra år sedan. Sedan dess har de hunnit med några olika investeringsprojekt i form av lägenheter och Peter har förverkligat sin dröm att arbeta med större bygg- och inredningsprojekt flera gånger om. Den här lägenheten fungerar som ett extrahem för Peters kunder och samarbetspartner eller andra som vill ha en extraordinär upplevelse i en autentisk del av staden.

– Jag ville skapa en stilla oas, ett testhem för den som har funderingar på att flytta till Lissabon. Det blev lika delar arbetsstudio och kärleksnäste med ett allrum som fungerar ypperligt som mötesplats, förklarar Peter, som numera också hjälper vänner som vill flytta till Lissabon att hitta rätt. Han söker upp ett urval objekt i passande stadsdel, hjälper till vid köp och kan sedan bistå med tips när det kommer till inredning.

Stadsdelen Anjos, beskriver Peter, är lite som Södermalm i Stockholm eller Vesterbro i Köpenhamn. Allt och alla finns här, en skön etnisk och portugisisk mix med unga och gamla. Det råder inget tvivel om att Peter, som talat portugisiska sedan han var 18-årig utbytesstudent i Brasilien, har utvecklat en djup kärlek till Lissabon. Och mötet mellan människan och staden, mellan Peter och Lissabon, har ju blivit väldigt fruktsamt och lyckosamt.

– Första gången jag var här … det var som att komma hem: Folket, klimatet, ljuset och maten. Parkerna, alla vackra träd, arkitekturen och kakelfasaderna – jag älskar allt!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (12)

Annons
Annons

Annons

Laddar