Annons

Annons

Kreativ lägenhet med färg och smarta lösningar


Kreativ lägenhet med färg och smarta lösningar

Helena Sand älskar att 
renovera och måla om – i sin 
lilla lägenhet på Södermalm 
har hon både ändrat planlösningen och skapat en finstämd färgpalett.


Helena Sand hade precis blivit klar med totalrenoveringen av sin lägenhet i Göteborg och plötsligt så var det dags att flytta. Direkt efter studierna på Chalmers blev hon erbjuden ett jobb i Stockholm som hon inte kunde motstå.

Annons

Renoveringen hade inte avskräckt henne utan snarare sporrat till nya renoveringar, så när hon letade lägenhet i Stockholm var det renoveringsobjekt hon sökte. 1920-talslägenheten på Södermalm som hon till slut köpte var relativt nyrenoverad, men Helena tyckte att planlösningen var ganska hopplös och det var där hon såg utmaningen. Lägenheten bestod av ett arbetskök och ett större rum som användes som vardagsrum och sovrum samt en möblerbar hall.

Av Mari Strenghielm
Foto Lina Östling

vardagsrum med fåtölj

Helena ville inte sova i vardagsrummet så därför fick arbetsköket omvandlas till ett mysigt sovrum. Här får hon ljusinsläpp på morgonen med utsikt mot gården. Väggarna är målade med en sobert grå färg och som kontrast till den vilsamma färgen har Helena valt krispigt vitt i sängkläder, textilier och lampor. De gamla köksskåpen har målats med samma kulör som väggarna och har blivit en charmig förvaringsslösning. Mitt i lägenheten går en lång möblerbar hall, där den tidigare ägaren hade sin matplats. Helena kände inte att det var ultimat att ha en matplats i ett rum utan fönster så därför byggde hon ett helt nytt kök här i stället.

rund spegel i vardagsrummet med reflektion från sidobordet

Matplatsen fick flytta ut till vardagsrummet, vilket kändes som en mycket naturligare och trevligare plats att äta på. Helena är en social person som vill ha nära och kära runtomkring sig och då måste hemmet vara anpassat till detta. Här i vardagsrummet har hon dessutom låtit sätta in en balkong med pardörrar där det tidigare bara satt ett fönster. Väggarna i rummet är målade med en vackert smutsrosa färg.

inbyggt köksskåp inbyggt kök i hallen utnyttjar ytorna till max grått kök

– Trots att jag bott här så kort tid så har jag faktiskt redan hunnit måla om i princip alla rum i lägenheten, skrattar Helena. Det jag målade dag 20 målades om dag 320 då hela renoveringen äntligen var klar. Det tar tid att hitta rätt känsla!

Den rosa färgen tillsammans med den härliga bruna plyschsoffan ger ett varmt och hemtrevligt intryck. Här i vardagsrummet är dock ”the conversation piece” den stora taklampan från Gervasoni.

färgstark hall med öppen förvaring

– Jag var lite orolig när jag köpte den, för även om den ser så lätt och skör ut så är den jättetung. Och den kom i ett platt paket så den böjer sig först av sin egen tyngd då man hängt upp den. Jag hade inte alls tänkt att den skulle hänga så här men som tur var blev ju bra ändå, berättar Helena.

Namn: Helena Sand.
Ålder: 26 år.
Bostad: Tvåa på Södermalm, Stockholm.
Yrke: Managementkonsult 
inom digitalisering på Cartina.
Instagram: @helenaeleonora där hon delar med sig av inredning och
renoveringar.
Just nu: Sedan en tid tillbaka 
rådger hon inom unika och inspirerande
inredningsprojekt.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

12
Visa bildspel

/
vardagsrum med fåtölj
rund spegel i vardagsrummet med reflektion från sidobordet
inbyggt köksskåp
färgstark hall med öppen förvaring
två dörrar målade i samma gråa färg som väggen
kylskåp i ett av kökets hörn
grått kök
inbyggt kök i hallen utnyttjar ytorna till max
sovrum med harmoniska textiler och gråa väggar
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (161)

Annons
Annons

Annons

Laddar