Annons

Annons

Magisk sekelskifteslägenhet – med en mysig matplatsI en jugendlägenhet ett stenkast från Öresund 
har Marina Andersson och David Johansson hittat hem efter många år i New York.


I en jugendlägenhet i Helsingborg bor Marina Andersson och David Johansson med sina två barn Edith och Frank. Lägenheten består av fyra rum och kök och är genomgående, med de karakteristiska fönstren och balkongen ut mot gatan.

Annons

Av: Mari Strenghielm
Foto: Anna Malmberg

Marina och David bodde tillsammans i New York i nästan nio år innan de bestämde sig för att flytta hem till Sverige igen. De älskade friheten och möjligheterna i New York.

David startade till exempel Fika tillsammans med kollegan Lars Åkerlund, och Marina, som är makeupartist, skaffade en amerikansk agent och jobbade för tidningar som Vogue, Harper’s Bazaar, Vanity Fair och ELLE.

Men de jobbade hela tiden. New York har en ”allt eller inget”-mentalitet och när paret fick sitt första barn så omprioriterades deras liv.

– Livet i New York var fantastiskt, men som två egenföretagare var det också väldigt krävande. Vår dotter är född i New York och vi levde där med henne under hennes första tre och ett halvt år. När vi väntade vårt andra barn blev det tydligt att vi ville närmare familj och vänner i Sverige och viktigt att låta barnen få gå i skola här.

Dessa önskningar kom passande nog tillsammans med en jobbförfrågan till David från Ikea Food som då låg i Helsingborg. Paret skrev på ett kontrakt för en hyreslägenhet i Helsingborg osedd för att sedan söka efter något som skulle passa dem bättre.

Det dröjde inte länge förrän en vän tipsade om lägenheten i sekelskifteshuset med de karakteristiska jugendbalkongerna.

Hittills har de i första hand fixat till lägenheten kosmetiskt genom att måla om och fräscha upp väggarna. Och inrett förstås. De har även gjort om köket för att få det att fungera bättre som en mötesplats.

Som kock tycker David att det framför allt är viktigt att köket är funktionellt. En industriell, rostfri arbetsbänk med öppen förvaringshylla blev den bästa lösningen här.

Marina och David har ofta bjudningar, stora som små, och då blir det för det mesta först en drink i köket där man hjälps åt att tillsammans med gästerna fixa det sista före middagen. Middagen serveras oftast i den vackra matsalen kombinerad med vardagsrummet.

– Vi älskar verkligen den här lägenheten. Ljuset och rymden gör att vi aldrig tröttnar. Vi har bara två minuter till havet och fem minuter in till stan, säger Marina.

Hemmet är i ständig förändring och Marina och David är inte nostalgiska, utan gör sig gärna av med saker för att göra plats för något nytt.

Båda är lika förtjusta i att besöka loppisar och auktioner och de har en förkärlek för sextiotalets formspråk, vilket återspeglas i deras inredningsstil.

– Sedan har vi turen att få resa till världens alla hörn i våra respektive jobb och det är nästan omöjligt att inte plocka upp influenser från olika platser. Vi har båda det estetiska i oss och vi älskar vackra saker. Det är inte säkert att allt passar ihop men det berättar i alla fall en historia, och det är viktigt. Tillsammans blir det något vackert och personligt, avslutar David.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

13
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (8)

Annons
Annons

Annons

Laddar