Annons

Annons

Designerns fantasifulla hem med mjuka pasteller


Designerns fantasifulla hem med mjuka pasteller

I sitt Helsingforshem har den 
finska stjärndesignern Minna Parikka skapat sin personliga oas där hon
behåller humöret på topp även när 
det finska vädret är bistert.


F rån utsidan skvallrar ingenting om att det lilla gula radhuset i lågmäld nyfunkisstil bebos av en av Finlands mest färgstarka designer. Men när dörren öppnas möter en explosion av färg och form som talar samma språk som de fantasifulla skor hon gör.

Annons

Text Sophia Genitz
Foto Katri Kapanen/Living Inside

Färgstarkt vardagsrum med mjuka pasteller och grafiska inslag

Minna Parikkas skor lämnar ingen oberörd och de syns ofta på stjärnfötter tillhörande Lady Gaga och Taylor Swift och ett par av hennes ikoniska high-heels har till och med avbildats på finska förstaklassfrimärken! I sin design löper hon gärna hela linan ut och maxar på – ett par skor behöver inte bara glittra, de kan ju ha regnbågens färger, glitter och öron! Samma inställning känns igen hemma i radhuset.

– Jag behöver färg i mitt hem! Det här är min oas, min egna bubbla som jag behöver för att komma undan när det finska klimatet är bistert med långa månader med regn, grådask och snö, förklarar Minna Parikka.

Vilsamt kök med tillhörande matplats där genomtänka färger får lysa igenom på utvalda platser

Inspirationen till Minnas färgglada bubbla kommer från allt från Stanley Kubricks filmer till läckra hotellrum. Hon låter sin kärlek till designer som Ettore Sottsass lysa stark, inreder gärna med Jaime Hayóns lekfulla möbler och har skapat ett helt rosa sovrum med Londonrestaurangen Sketch som förebild.

– Det här är mitt drömhem, här har jag realiserat alla mina inredningsdrömmar och skapat något som till 100 procent speglar mig och inte alls liknar det gängse ”nordiska hemmet”. Jag ville skapa något ”fresh”, kul, spännande och samtidigt bekvämt och funktionellt, säger Minna Parikka som designat hela interiören själv.

Det helt rosa sovrummet, där även taket är 
målat i samma nyans, 
har inspirerats av restaurangen Sketch i London. Hela sovrummet har Minna Parikka 
själv designat med sänggavel av stoppat läder och dörrar och möbler målade med högglansig lackfärg. Lampa 
Jaime Hayón.

Att hemmet är funktionellt är kanske inte den första tanken som slår den som kikar in, men det är påfallande rent från skräpsamlande ytor och här ryms massor av smart förvaring som döljer alla livets attiraljer som är mindre roliga att visa upp. Snygga inbyggda garderober smälter in i väggarna och tv:n döljs bakom ett riktigt konstverk – ett altarlikt skåp – som avbildar husguden David Bowie aka Ziggy Stardust.

– Huset är som en realiserad barndomsdröm. Jag antar att jag liksom aldrig blivit vuxen, säger Minna som delar sin ”barndomsdröm” med maken Yoyo och deras nyfödda dotter.

Lavendelblått 
skapar lugn stämning och mängder av skor ryms i skogarderoberna med skjutdörrar som Minna själv ritat. Smarta väggpaneler skapar 
illusion av dagsljus. Dagbädd, 
Eileen Gray. Kudde, Fornasetti. 
Skor, Minna Parikka.

I vår, när det finska klimatet behagar visa sin soliga sida, ser hon och Yoyo fram emot att använda husets lilla terrass.

– Det är ren lyx att kunna öppna dörren om sommaren och kliva ut och äta frukost på en grön uteplats mitt i staden.

Radhuset är unikt tack vare läget mitt i centrala Helsingfors, i en del av staden som i övrigt mest består av äldre hus med lägenheter. Här är väldigt tyst och lugnt, och andra faktorer som avgjorde när Minna köpte huset var dess höga takhöjd i det öppna köket och vardagsrummet och de lugna, lite undangömda sovrummen på nedre plan. Hon förklarar att hon aldrig skulle kunna leva i ett typiskt finskt designerhem med bara toner av vitt, grått och svart och hon är också väldigt klar över vad som är viktigt i inredning:

– Livet är för kort för kompromisser. Du lever i ditt hem och därför bör du ha allt som du älskar omkring dig. Nöj dig inte med något som är ”ok” eller med något temporärt, avslutar Minna Parikka.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (19)

Annons
Annons

Annons

Laddar