Annons

Annons

Entusiast eller estet – vilken jultyp är du?
att-julpynta-eller-inte-julpynta-vilken-jultyp-ar-du-

Att pynta eller inte pynta …

Gå hela vägen med juldekorationer eller hålla stilen året om, det är frågan. Julpyntandets vara eller inte vara delar Sverige i två.

Av: Anders Bergmark

Det är så här års de sig till känna, entusiasterna: Alltid först med tända julstjärnor i fönstren, en omild påminnelse om tidens obevekliga gång för grannar som knappt hunnit ta in sommarens sista tomma rosévinflaska från balkongen. Lika punktligt kommer det årliga mothugget från esteterna, skönandarna som får ont i ögonen av stentomtar, grankransar och slarvigt målade gipslucior från dagis.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

Julen är nämligen inte bara ljusets, kärlekens och den goda viljans högtid. Julen är också skådeplats för årets stora krock mellan två diametralt motsatta inredningsideal: det impulsstyrda föränderliga hemmet, respektive det genomtänkta statiska. Gå hela vägen med juldekorationer eller hålla stilen året om, det är frågan.

Om samtliga inneboende helhjärtat omfamnar endera idealet är allt gott och väl. Då kan alla i julfryntligt samförstånd beklaga sina grannars årligen återkommande galenskaper. Men om två individer med foten i vardera lägret lever och firar jul under samma tak finns risk för en estetiskt relaterad oro.

Frågan är hur det egentligen skulle vara om seden att julpynta inte fanns? Under resten av året är den överväldigande delen av svenska hem överväldigande praktiska. Det ska vara funktionellt och lättstädat och förnuftigt. Det ska vara representativt. Sedan, över jul och nyår, går en del av befolkningen bananas med julbelysning, dekorationer och bråte – religion, tradition och kitch i en salig, galen röra. Man kan undra över det faktum att vi uppenbarligen älskar att pynta, men bara tillåter oss att göra det under en strängt avgränsad period varje år. Det är, ärligt talat, lite stört. Troligen skulle det inre trycket av återhållen skaparlust och självpåtvingad förnuftighet få den pyntande delen av Sveriges befolkning att explodera som igenkalkade Bialettibryggare om inte julen inträffade varje år som en kreativ säkerhetsventil.

Fakta i målet är också att julen snabbt är över medan vintern fortsätter ett par månader till. När julstjärnorna och de elektriska ljusstakarna i fönstren plockas ner så blir det väldigt mörkt. Så varför lida i onödan? Sätt andra skärmar på julstjärnornas lampor och låt dem hänga kvar. Ljus, kärlek och lite god vilja kan vi behöva året om.

DELA (3)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar