Annons

Annons

Enkla genvägen till den perfekta hyacinten
Julen närmar sig med stormsteg och nu är det hög tid att börja se över det här med hyacinter. Vår chefredaktör Svante Öquist – som har redaktionens grönaste fingrar – ger sina bästa tips!

hyacint_glas

Inget är som 1:a advent – julen från dess allra bästa sida när allt ligger framför en!

Annons

Något av det finaste och mest ”adventiga” som finns är hyacinter. Det gäller dock att börja i tid om hyacintlökar ska dras upp från grunden och på riktigt.

Redan i september sätts lökarna på glas i ett mörkt källarsvalt rum – då tror lökarna att det är senvinter – mörkt och kallt som det då är i jorden. Lite längre fram är det dags att lyfta upp hyacintglasen, toppat med lökarna, till rumstemperatur men nu med en strut av papper över.

Läs också: Så får du snyggaste amaryllisen – lagom till jul

Nu är det ”låtsasvår – löken luras tro att den fortfarande är i den mörka jorden men dagarna börjar bli varma. När blomstängeln till slut tittar fram ur själva löken är det dags att lyfta av struten. Det är vår på riktigt som den nu grundlurade löken tycks tro – i själva verket är det jul och hyacinten slår ut i full blom.

Hela den här processen är inte det lättaste att åstadkomma i en stadslägenhet eller i ett hus utan källare och inte minst – vem tänker på hyacinter i september …?

Men – det finns en genväg!

  1. Köp vanliga små knubbiga lökar i plantskolan eller matvaruaffären.
  2. Ta försiktigt bort krukan, som oftast är i plast
  3. Sänk ner i en liten hink eller stor skål med ljummet vatten och skölj försiktigt bort all sandjord så att rötterna blottas. Spola absolut inte under kranens rinnande vatten – det kan få oanade konsekvenser för avloppet.
  4. Sila av sköljvattnet i ett kaffefilter eller liknande för att samla ihop sandjorden och kunna slänga eller kompostera den.
  5. Stoppa försiktigt ner de blottade rötterna i ett vattenfyllt hyacintglas
  6. Njut!

Av Svante Öquist

Du kanske också gillar:

DELA (32)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar