Annons

Annons

Helgtipset: Konstutställningen som har allt
Om man söker en konstnärlig totalupplevelse för alla sinnen är Verklighetsmaskiner av Olafur Eliasson på Moderna Museet och ArkDes den perfekta utställningen. Doftande mossa, en inomhusregnbåge, kalejdoskopiska väggar och en färgstark labyrint och fascinerande skuggspel är något av vad utställningen bjuder på.

Annons

– Perception är inget vi har för att konsumera världen – det är vi som producerar världen, sa Olafur Eliasson när han själv presenterade utställningen i förmiddags.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

modernamuseet1

Vatten och ljus skapar en inomhusregnbåge. Beauty från 1993. (© Olafur Eliasson, 1993 Foto Anders Sune Berg, Moderna Museet, Stockholm)

Den värld han hjälper oss att producera med våra sinnen är fascinerande eftersom den gör att vi tittar på världen med vidöppna ögon.

– För mig är alla museer verklighetsmaskiner eftersom man kan gå in på ett museum och se på världen med mikroskop, säger han.

De flesta av verken består av hela rum som besökarna går in i, men här bjuds också på en annan unik upplevelse. I det första rummet finns en meteorit som Olafur Eliasson har köpt på nätet och som han uppmanar besökarna att ta på:

– Idén om att röra något som inte är från jorden är som att röra vid sin egen fantasi.

Det har gått drygt 20 år sedan den dansk-isländske konstnären grundade sin studio i Berlin, en konstnärlig experimentverkstad som idag sysselsätter cirka 80 personer: tekniker, hantverkare, arkitekter, konstvetare och andra. Tillsammans har de i hans namn skapat oförglömliga verk världen över, som den artificiella solnedgången på Tate Modern och Danmarks paviljong på Venedigbiennalen 2003, den märkliga ”regnbågsgången” på konstmuseet Aros i Aarhus 2011, flodbädden inuti Louisiana i Humlebæk 2014 och tidigare i år utställningen Contact på Fondation Louis Vuitton i Paris. Verk som på olika sätt relaterar till elementen, naturen och hur vi uppfattar dem.

Nu är det Stockholms tur när Olafur Eliasson intar lokalerna för tillfälliga utställningar i både Moderna Museet och ArkDes.

Olafur Eliasson – Verklighetsmaskiner, Moderna Museet Stockholm, 3 oktober 2015–17 januari 2016

Av Karin Ohlsson-Leijon

 

modernamuseet3

Meteoriten i utställningen får man ta på. Verket heter Touch. (© Olafur Eliasson, foto Anders Sune Berg, Moderna Museet, Stockholm)

modernamuseet4

 

Hela ArkDes stora utställningssal är fylld av labyrinten Seu corpo da obra (Your Body of Work). (© Olafur Eliasson, 2011 Foto Anders Sune Berg, Moderna Museet, Stockholm)

modernamuseet2

Olafur Eliasson (Foto Heike Göttert, 2013)

DELA (13)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar