Annons

Annons

En designmöbel – som egentligen är en tv
Nya tv:n Serif från Samsung utmanar vårt sätt att se på tv:ns roll i hemmet.

samsung1

 

En tv som är en möbel med inspiration från bland annat japanska lackarbeten – när de hyllade designbröderna Ronan och Erwan Bouroullec ritar sin första tv är det mer heminredning än elektronik.

Annons

De franska bröderna Ronan och Erwan Bouroullec är välkända i designvärlden och har formgivit mängder av möbler och saker sedan de startade sin studio på 1990-talet, men det är först nu de ger sig in i hemelektronikbranschen. Under den pågående London Design Week presenterar de Serif – en tv som är mer möbel än eletronikprodukt. Vi fick en intervju med Erwan Bouroullec.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Hur tog ni er an ert första elektronikuppdrag?

Samsung gav oss uppdraget att se över tv:n som koncept. Därför började vi fundera över det faktum att tv:n bara blir tunnare och tunnare. Vi ville ta oss bort från det och komma tillbaka till rötterna genom att se på tv:n som en möbel som skulle passa in i hemmet.

samsung4

Hur kom ni på formen och färgerna?

Det tog ett tag, men till slut kom lösningen till oss. Vi ville helt enkelt integrera benen med resten av tv:n – om man ställer Serif i en hylla eller på ett bord så är den ett enda föremål. Färgerna är valda eftersom tv:n är gjord av plast och vi inte ville göra något som efterliknade naturmaterial. Den vita färgen fungerar överallt, medan den mörkblå passar bättre i mörka inredningar. Den röda färgen har vi längtat efter att kunna jobba med i åratal – både jag och Ronan är fascinerade av antika japanska lackarbeten som ofta är gjorda i den här färgen.

Förklara namnet Serif.

Namnet kom in ganska sent i projektet – det är helt enkelt en typografisk term och en beskrivning av formen på silhuetten som ser ut som ett stort I med seriffer, d v s tvärstreck som avslutning.

Vad har du för förhållande till tv:n hemma?

Jag har två små döttrar så för mig handlar det om att hitta balansen mellan att se tv:n som ett trevligt nöje och att bli fullkomligt uppslukad av den.

samsung5

Har du något favoritprogram som du vill se på Serif?

Jag är ganska mycket inne på science fiction så jag skulle gärna se Star Wars på den.

Av Karin Ohlsson-Leijon

Serif finns i tre storlekar: 24, 32 och 40 tum. Alla tre storlekarna görs i vitt, den minsta finns även i rött och de två större i mörkblått. Vill man ha tv:n fristående i rummet finns löstagbara ben. Serif finns till försäljning från den 2 november och tillverkas av Samsung.

samsung6

 

Så här såg tv:n ut på skisstadiet.

DELA (30)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar