Annons

Annons

Se alla bilderna från hyllade designsamarbetet Bliss


Se alla bilderna från hyllade designsamarbetet Bliss

De ville göra någonting 
tillsammans, men visste inte hur. 
I det organiska fann 
Emma von Brömssen och 
Kajsa Cramer varandra och skapade kollektionen Bliss. En 
strävan efter att skapa utrymme för reflektion och återkoppling. Se bilderna från kollektionen här.


Mönsterformgivaren Emma von Brömssen och porslinsformgivaren Kajsa Cramer har många gemensamma nämnare. Det mjuka, subtila och den påtagliga känslan av hantverk är tydliga beröringspunkter. När de delade monter på Formex hösten 2016 insåg de även att produkterna var vackra tillsammans. Ett år senare är deras gemensamma kollektion Bliss ett faktum.

Annons

– Vi kände att våra produkter var så besläktade med varandra. Jag har jobbat mest med textil men känt mycket för porslin och Kajsa har velat addera mönster, men vi ville inte bara göra en ny kopp. Vi har jobbat med att skapa en helhet, säger Emma von Brömssen.

Emma och Kajsa är båda mitt i livet med tre barn var och har hämtat inspiration till kollektionen från asiatisk tradition och hantverk.

– Där blir man bjuden på te överallt, och dessutom i en för stor kopp så man måste hålla med båda händerna och tvingas därför att stanna upp och njuta av stunden, säger Emma.

Hela vägen från idé till kollektion har ord som reflektion följt formgivarna, som har anammat det asiatiska lugnet och strävat efter att skapa en kollektion för alla sinnen.

– Världen runtomkring oss snurrar allt fortare och det är allt svårare att ”stänga av”. Tid för lugn och eftertanke är inget man får utan något man själv behöver skapa, och kanske kan vårt budskap få oss att tänka efter och prioritera annorlunda, säger Kajsa Cramer.

Bliss består av Kajsas karaktäristiska mugg i en ny beige kulör med mönster av Emma. Mönstret kommer igen på ett nytt fat samt textila produkter som kuddfodral och kombinerad servett och handduk. Kollektionen är tänkt att passa ihop med både Kajsas och Emmas ordinarie sortiment. Nytt är att de även har tagit fram ett eget örtte, förpackat i vackra burkar, som innehåller bland annat verbena och kamomill, som ska ha en lugnande inverkan.

– Teet väver ihop allt. Det kändes självklart att ha med det för att få in en helhet i hur man kan jobba med alla sinnen, säger Kajsa.

Det asiatiska hantverket genomsyrar kollektionen och syns i såväl formspråk som mönster. Lätt men ändå precist. Asiatiska mönster brukar inspireras av djur med innebörd, så som tranor och fiskar. Emma, vars formspråk brukar domineras av motiv av fåglar, har därför valt att titta under ytan denna gång. Det resulterade i tre nya mönster som föreställer makrill, sjögräs och blåstång.

– Sjögräs var det vi började med och det är lite mjukt och vajar under ytan. Det kändes som att det passade fint ihop med Kajsas koppar. Sen blev det bara naturligt att gå vidare med fiskar och det som händer under ytan, säger Emma.

Under höstens Formexmässa sålde första leveransen slut. Nu är ny order beställd och Kajsa och Emma passade även på att ta hem extra efter höstens resa till fabriken i Vietnam. På frågan om det uppskattade samarbetet kommer att fortsätta stänger formgivarna inga dörrar.

– Vi får först se hur det tar emot och sedan får vi se vad som händer, men det är klart vi ser en fortsättning på det eftersom vi fick gallra i både mönster och keramik till denna gång, säger Emma.

Se alla bilder från kollektionen i bildspelet nedan!

16
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (99)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar