Annons

Annons

Guide: Elsa Billgrens 5 bästa Gotlandstips


Guide: Elsa Billgrens 5 bästa Gotlandstips

Elsa Billgren har hittat sitt drömhus på favoritön Gotland. Här är hennes 5 bästa tips på ställen du inte får missa under ditt nästa Gotlandsbesök!


Elsa Billgren är bloggare, programledare, vintagedrottning och sedan i höstas driver hon den trendsäkra podden Billgren Wood tillsammans med Sofia Wood.

I fjol föll Elsa Billgren och hennes man Pontus de Wolfe handlöst för ett stenhus från 1910 på sydöstra Gotland. Efter att ha spenderat somrar hos vänner och upptäckt Gotlands pärlor var det inte utan skäl de valde att köpa sitt sommarhus på ön, i den gamla bondbyn Alskog.

Annons

Elsas absoluta smultronställen ligger bara ett stenkast från drömhuset, men för de som vill ta en längre utflykt har Elsa smultronställen överallt. På norra Gotland rekommenderar Elsa Bungenäs med sitt karga landskap, arkitektur, kalkstensbrott och favoritstället Fint och fult.

På södra Gotland är det grön, prunkande natur likt den vi ser på Så mycket bättre och självklart Körsbärsgården på Gotlands sydspets som har något för alla.

Elsa Billgrens Gotlandsdröm i Alskog på sydöstra Gotland. Foto Elsa Billgren

Foto Elsa Billgren

Här är Elsas allra mesta favoriter! 

1. Stranden i Ljugarn

Ljugarns strand är den vackraste 
stranden på hela Gotland, menar Elsa. Foto Elsa Billgren

Ljugarns strand är den vackraste stranden på 
hela Gotland. Det är en lång, vit sandstrand med 
otroligt natur. På stranden finns en gammal bastu 
i kalksten med gula rosor längs ena väggen som kan blomstra hela vägen in i oktober. Det är självklart mycket folk där under högsäsong, men inte så 
mycket som på andra ställen. I området går det både att njuta av hemgjord glass och god mat. 
En kvalitetsstrand, helt enkelt!

Hitta hit: Riktning mot Ljugarn längs huvudgatan hela vägen till stranden.

Läs också: Här är det nya Prag – för den designintresserade 

2. Stationshuset i Havdhem

Stationshuset i Havdhem 
hade den bästa loppisen i fjol, enligt Elsa Billgren. Foto Elsa Billgren

Det finns många loppisar på Gotland. Förra 
sommarens bästa var Stationshuset i Havdhem, en riktigt skitig och extremt välfylld loppis där man 
inte får vara rädd för att rota och ta sig tid. Där fyndade jag fantastiskt porslin, tekannor som såg ut att vara från Astier de Villatte och andra otroligt fantastiska grejer. Annars är de bästa loppisarna de som 
bara är vid ett tillfälle. Då måste man gå in på Facebookgruppen Gotland Loppis, där skriver allt från privatpersoner till företag om loppisar – året om.

Adress: Luzernvägen 6, 623 41, Havdhem.

3. Hotel Stelor

Hotel Stelors trädgård 
där Elsa med familj 
mer än gärna avnjuter 
god mat tillsammans. Foto Elsa Billgren

Det finns mycket bra mat på Gotland. På västra sidan har det romantiska hotellet Hotel Stelor fantastisk mat och en underbar baksida där man avnjuter maten. Annars har Krakas en vegetarisk avsmakningsmeny som är en perfekt unna-sig-middag där de odlar allt i trädgården. Och för en härlig, lyxig lunch är Lilla Bjers fantastiskt, deras chokladkakor som är mer som en fondant är det sjukaste (jag fick receptet till den efter att ha beställt den tillräckligt många gånger!).

Adress: Västergarn Stelor 117, 622 30, Gotlands Tofta.

4. Närsholmen

Närsholmen är en halvö med vackert, savannliknande landskap, men hela östra kustremsan tycker Elsa är värd att utforska. Foto: Magnus Martinsson/Naturfotograferna/IBL

Det finns många sätt att utforska ön, genom både långa och korta utflykter. Vi valde att bo så att det inte är en timme till närmsta ställe. Vi bor på sydöstra Gotland och det är något med den östra spetsen och kustremsan som är magisk. Udden i När, Närsholmen, med fyr, vyer, vatten och karg natur är otroligt vackert. I närområdet finns det bland annat fiskrökeri och Daliaodlingar. Besök Udden men passa även på att utforska den hela östra kustremsan!

Adress: Närkholm, 623 48, Gotland.

5. Akantus

I Visby tycker Elsa bäst om inredningsbutiken Akantus. Foto Elsa Billgren

Det finns många bra inredningsbutiker på Gotland. Förutom att de flesta kaféer har en inredningsavdelning tänker jag främst på Akantus i Visby som är en renodlad inredningsaffär. Det är en blandning av Artilleriet och en klassisk antikaffär!

Adress: S:t Hansgatan, 621 56, Visby.

Foto Elsa Billgren

DELA (26)
PINNA (1)

Annons
Annons

Annons

Laddar