Annons

Annons

Elsa Beskow figurerar på porslin

I sommar lanserar Design House Stockholm en kollektion köksprodukter med motiv från Elsa Beskows sagovärld. Vi tog ett snack med formgivaren Catharina Kippel som har gjort dekoren.

Vad är det du har gjort?
– Jag har plockat ut bilder ur Elsa Beskows böcker och använt dem för att skapa mönster. Jag tycker om upprepningar och repetitioner, som staket och fisknät. Om figurerna i sig är väldigt oregelbundna kan man balansera det genom att sätta dem på ett exakt sätt.

Annons

Hur började du?
– Jag lånade två kassar böcker och satt dygnet runt och bläddrade. Först fastnade jag så klart i sådant jag kände igen, men snart började jag upptäcka nya saker. Ju mer man klurar, desto fler figurer hittar man som går att använda.


Hur går arbetet till?
– Först skannar jag in en massa bilder. Sedan bearbetar jag dem i datorn, skriver ut och klipper ut figurerna och leker fram mönstren. Jag älskar själva problemlösningen. Och när mönstret plötsligt faller på plats är det en härlig känsla, som en ekvation som går ihop.

Det måste vara ett fantastiskt material att arbeta med.
– Vet du, man upptäcker nya figurer hela tiden! Och allt är inte bara gulligt, det kan sitta någon liten groda i ett hörn och hånle. Hon måste ha haft väldigt roligt när hon gjorde sina bilder. Man märker att hon studerat naturen mycket, det finns en väldig kunskap bakom bilderna.

Av Anders Bergmark

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar