Annons

Annons

Det här gäller om du vill hyra ut ditt hem via AirbnbAtt hyra och hyra ut sin bostad via Airbnb blir allt vanligare. Men vilka regler gäller egentligen?


Semesterboenden, hem, unika lägenheter eller rum – oavsett vad du önskar hyra är chansen stor att du hittar det via Airbnb.

Att hyra och hyra ut sin bostad via den populära webbtjänsten har blivit allt vanligare och Sverige är inget undantag.

Läs också: De 9 mest populära hemmen på Airbnb

Det många privata uthyrare – eller ”värdar” som Airbnb kallar dem – inte tänker på är dock att långt ifrån alla bostads- och hyresrättsföreningar godkänner uthyrning via Airbnb.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

Då uthyrning via Airbnb likställs med andrahandsuthyrning måste man som bostadsinnehavare alltid ha fått godkänt från sin värd eller förening. Väljer man att hyra ut utan tillåtelse kan det i värsta fall leda till att man blir av med sin bostad.

airbnb-travel-unsplash-residence

4 tips om du vill hyra ut via Airbnb:

1. Kolla upp

Innan du registrerar dig som värd bör du kolla upp vilka lagar och regler som gäller för just din bostad – hyresrätt som bostadsrätt. Kanske finns det redan en färdig policy för korttidsuthyrning som din värd eller förening tagit fram?

2. Vad täcker din hemförsäkring?

En ordinarie hemförsäkring täcker de flesta olyckshändelser och skador – dock inte om dessa skett när du hyrt ut din bostad via Airbnb. Kolla därför alltid upp vad du har för villkor redan i förväg. Hör även med hyresgästen vad denne har för hemförsäkring och ansvarsskydd om något skulle inträffa.

3. Rensa och ställ undan

Det skadar inte att ta det säkra före det osäkra. Om du har prylar du är extra rädd om kan det vara bra att förvara dem på annan plats eller låsa in dem någonstans där hyresgästen inte har tillträde.

4. Uthyrning eller inneboende?

Att hyra ut hela sin bostad räknas som andrahandsuthyrning och tillstånd krävs. Om du däremot bara ska hyra ut ett rum och samtidigt bor kvar är det en annan femma. Då är det istället frågan om en inneboendesituation, vilket är okej och utan krav på tillstånd.

Foto: Unsplash

Du kanske också gillar:

DELA (22)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar