Annons

Annons

Många designklassiker hos stilsäkra fotografen


Många designklassiker hos stilsäkra fotografen

I en gammal skolsal bor fotografen Jonas Ingerstedt 
med så många kära designklassiker han bara kan klämma in.


Tur att det är rejält högt i tak i Jonas Ingerstedts lägenhet, för snart räcker inte golvytan till och han får börja stapla Poul Kjærholms möbler på höjden! Takhöjden och rymden var det som gjorde att Jonas flyttade hit för snart tio år sedan. Så länge har han bott i huset, som en gång hette Katarina Västra Skola och ritades av Johan Fredrik Åbom, arkitekten bakom kända Stockholmsbyggnader som Berns Salonger och Södra Teatern.

Annons

Text Sophia Genitz
Foto Jonas Ingerstedt

en bild på ett vardagsrum med bokhyllor och en fin fåtölj i förgrunden
en bild på en bokhylla med en lampa på

Skolan stod färdig 1856, och tack vare att det inte sparades på krutet när lärosäten byggdes på den tiden har huset en pampig entré med dubbla trappor, rejäla balustrader och vackert nötta gamla kalkstensgolv som trampats av alla elever på väg till och från lektioner. Dagens bostadsrättshavare kan njuta av paneler, listverk och fantastisk takhöjd.

– De visste hur man skulle bygga förr. De djupa fönsternischerna släpper in ljuset mjukt så att det kommer in väldigt vackert i lägenheten, säger Jonas Ingerstedt.

en bild på en matplats

Som fotograf har han en synnerligen välutvecklad känsla för ljus, men vem som helst känner att de höga, djupa fönstren mot öster skapar magi i hans lägenhet, och gör att de 77 kvadratmetrarna inklusive sovloft upplevs som rymliga och luftiga. Den gamla skolan har högsta kulturklassning. Jonas lya var en av de 22 lägenheter som Oscar Properties skapade här och ryms i ett klassrum enligt den gamla rumsindelningen.

en bild på ett kök med förvaring i form av bokhyllor
en bild på ett kök

Eftersom han gillar udda boenden kollade Jonas Ingerstedt in projektet redan 2006, när den konverterade skolans lägenheter kom ut till försäljning.

– Lägenheterna såldes på ritning och jag fick ingen feeling alls, det såg trist och stelt ut. Väldigt ”ohärligt”, förklarar han.

Några år senare då en lägenhet kom ut på marknaden gick han ändå på visning. Att se lägenheten i verkligheten, med de höga fönstren och nästan sex meter i takhöjd, i ett unikt hus nedanför Katarina kyrka, gjorde att han föll handlöst och budade tills den blev hans. I dag, nästan tio år senare har
Jonas hunnit bo in sig ordentligt, gjort en del förändringar och lever ett bekvämt liv här med gångavstånd till sin fotostudio. Hans fjortonåriga son får också plats efter det att en smyg, som en gång i tiden ledde ner till en kolkällare och sedan var en garderob, gjorts om till ett krypin med plats för skrivbord, förvaring och säng.

en bild på en hall som leder in till kök och vardagsrum

– Där lyckades jag addera lite yta och det rummet kom att fullända lägenheten, säger Jonas. Trots den ytmässiga vinsten har Jonas börjat inse att det faktiskt inte ryms fler möbler eller prylar i hemmet.

– Nu gäller en in, en ut. En dagbädd byttes mot en ny för en tid sedan, och just så måste jag börja tänka, berättar Jonas.

en bild på ett loft
ett loft med en dagbädd och bokhylla

Och det är inte bara snack. En Mogensensoffa har också åkt ut och ersatts av en Le Corbusier. Den trillade Jonas över i Köpenhamn, tre dagar innan butiken Paustian skulle ha sin årliga rea. Eftersom han själv var tvungen att resa hem betalade han en hotellnatt för sin bror, som lyckades köpa soffan till halva utgångspriset. Så långt är Jonas absolut villig att gå när det gäller något han verkligen vill ha. Men trots att han ofta fotograferar inredning och besöker många fantastiska hem och miljöer genom sitt jobb låter han sig inte påverkas.

– Jag har en väldigt klar bild av vad jag gillar och det kan jag gå och suga på länge. Sedan, om det dyker upp och kommer i min väg, kan jag slå till.
När han skulle fotografera sitt eget hem såg han det ur en del nya vinklar.

– Jag upptäckte att det är rätt stökigt och rörigt med så mycket prylar. Samtidigt gillar jag det; jag gick för länge sedan ifrån det där med ett sparsmakat hem. Det är ju trevligt här.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

8
Visa bildspel

/
en bild på en bokhylla med en lampa på
en bild på ett vardagsrum med bokhyllor och en fin fåtölj i förgrunden
en bild på en matplats
en bild på ett loft
en bild på ett kök med förvaring i form av bokhyllor
en bild på ett kök
en bild på en hall som leder in till kök och vardagsrum
...
Visa mer

DELA (51)
PINNA (1.49k)

Annons
Annons

Annons

Laddar