Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Inred med gardiner – 9 kreativa idéer att inspireras av

06 jul, 2023 
inredningstips med gardiner
Det råder gardinfeber och nu vill vi addera mer mjuk textil i hemmet! Vi inspireras av nio fina inredningsidéer med gardiner i fokus, som gör hemmet snäppet mysigare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hos Terez Persson - Modern arkitektur möter mjuk inredningBrand logo
Kika in hos Terez Persson - Modern arkitektur möter mjuk inredning

1. Mjuka upp ett rum

sovrum med gardiner som mjukar upp
Färgglatt och mysigt i Cathrine de Lichtenbergs sovrum. Foto: Andrea Papini, Styling: Marie Monrad Graunbøl.

Textilier mjukar upp och tillför värme till ett rum och med gardiner som sträcker sig från tak till golv går det att få stor effekt med enkla medel. Vi älskar stylingknepet med gardiner i flera olika nyanser som får bilda en slags sänggavel i sovrummet.

Annons

2. Insynsskydd med gardiner

gardinknep istället för insynsskydd
Inspirerande inredning hemma hos Colin King, med inredningsdetaljer från Zara Home.

Bor du lågt nere eller har något fönster som många passerar, och vill slippa insyn? Trött på att ställa insynsskydd på fönsterbrädet eller klistra fast något på fönsterrutan? Ett par stilrena, skira gardiner som fästs på den nedre delen av fönstret kan vara knepet för dig! De släpper fortfarande in ljuset, men skyddar hemmet för insyn.

3. Dela av med gardin

dela av med gardiner
Gardiner är en utmärkt lösning när du behöver skärma av. Foto: &Drape.

Det perfekta compact living-knepet som knappt tar någon plats, men samtidigt skärmar av effektivt. Dela av sovrummet i den lilla ettan, eller skapa flera rum i det stora rummet hemma. Den här lösningen är smart när du vill inreda en arbetshörna i ett större rum eller täcka för en öppen förvaringslösning hemma.

Annons

4. Sätt mönster på gardinen

rutiga gardiner från bemz

Ett enkelt sätt att få in lite mer färg och mönster i inredningen är att välja ett par mönstrade gardinlängder. Våga prova!

mönstrade gardiner från gotain
Broderad gardin i senapsgult från Gotain.

5. Låt gardinernas färg påverka rummets atmosfär

Ljusblå gardiner ger ett svalt ljus i rummet
Svalt och rofyllt med ljusblå gardiner som ger ljuset en snäppet kallare ton.

Gardinlängder i färg kan förändra ljuset i ett rum. Har du varmt ljus i hemmet, men föredrar en svalare atmosfär väljer du med fördel gardiner i toner av exempelvis blått och grått. Om du å andra sidan har kallt ljus och vill ha en varmare, mysigare känsla kan nyanser av gult och orange vara det som lämpar sig bäst i ditt hem.

Annons
skira orange gardiner
Varmt och ombonat med orange gardiner.

6. Satsa på breda gardiner

Gardiner som går ända in i hörnet
Mjuka upp tomma väggar genom att låta gardinen sträcka sig ända in i hörnet. Foto: &Drape.

Låt dina gardiner sträcka sig bredare än bara intill fönstret! Genom att inreda med måttbeställda gardiner, alternativt med flera längder intill varann, kan du täcka hela väggen och till och med låta gardinerna fortsätta runt hörnet för att få ett ombonat intryck.

Annons

7. Eleganta, bohemiska längder

vardagsrum med gardiner och naturnära inredning
Bohemisk känsla med långa längder.

Hitta rätt längd på gardinerna för din stil. Kanske föredrar du att ha det så lättstädat som möjligt hemma? Då är ett par gardiner som slutar precis ovanför golvet något för dig. Om du snarare är ute efter en mer avslappnad, bohemiskt lyxig look kan långa, svepande gardinlängder vara det rätta valet för ditt hem.

långa gardiner styling
Lyxigt och lätt med långa, skira gardiner som får nå ända ner i golvet.

8. DIY-sänghimmel

sänghimmel av gardiner
Sänghimmel med gardiner från Gotain, hemma hos Louise Hjorth.

En sänghimmel blir sovrummets blickfång och den här eleganta varianten ramar in sängen med ett par gardinlängder. Lika snyggt i det mer vuxna sovrummet som i barnrummet!

Annons

Tips! Låt gardinerna i din sänghimmel matcha sänggavel och sängkappa, alternativt dina sängkläder, för en stilren monokrom look!

9. Inspireras av hotellgardinerna

hotellgardiner i sovrum
Sammetsgardin med fint fall från Gardinex.

Ett knep att sno med sig hem från lyxiga hotellrum är utan tvekan just gardinerna! Med dubbla lager kan man få det bästa av två världar. Ett par gardiner som blockerar ute solljuset helt, och ett andra par som ger insynsskydd, samtidigt som ljuset släpps in.

Tips! Använd en steamer för att hålla gardinerna skrynkelfria, och köp en textilspray för att fräscha upp dem mellan tvättarna.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons