Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Här är de populäraste sökorden på Hemnet

15 dec, 2020 
pool och uteplats är populära sökord på Hemnet
Våra sökord på Hemnet berättar hurdana hem vi drömmer om. Och tiden vi lever i har påverkat våra preferenser. De populäraste sökorden just nu avslöjar att naturen prioriteras även i våra hem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på

Trots att nästan hela 2020 präglats av pandemin och den oro som följt med den, har bostadsmarknaden på sina håll varit hetare än någonsin. Under våren gick både priser och antal sålda bostäder ner, men återhämtningen under hösten har gett rekordnivåer i delar av Sverige.

Intresset för bostäder har dessutom varit stort. Hemnet har noterat flera nya besöksrekord, med en topp i september då 72,6 miljoner besök gjordes, vilket var en ökning med 22 procent jämfört med samma månad föregående år. Till och med sommaren, som vanligtvis är en lugnare period, såg många fler Hemnetsurfare än vanligt. I juli var besöken hela 30 procent högre än sommaren i fjol.

Nya orden som är de populäraste sökorden på Hemnet

Pandemin har även kommit att påverka vad vi letar efter på Hemnet. De sökord som ökat mest är uteplats (+92 procent), inglasad balkong (+52 procent) samt pool (+25 procent).

villa med pool från folkpool
Uteplats och pool är något många drömmer om att ha hemma. Foto: Folkpool

Det är tydligt att sommarens ”hemester” har satt sina spår, och att allt fler vill prioritera livet utomhus i koppling till det egna hemmet. I en undersökning framkom även att en trädgård, större boyta samt möjligheten att ha ett hemmakontor, var faktorer som värdesattes högre än tidigare. I undersökningen, som genomfördes på Hemnet i juni 2020, svarade 31 procent att deras bostadspreferenser blivit påverkade av pandemin.

Annons

– 2020 var året då bostaden blev mittpunkten i mångas liv. Och att många spenderar mer tid i hemmet verkar påverka människors bostadspreferenser. Vi ser en ökad längtan efter mer boyta, tillgång till trädgård och möjlighet till hemmakontor. Om dessa effekter kommer att bestå även efter att pandemin avtar återstår att se. Det är dock inte en orimlig gissning att exempelvis hemarbete kommer att fortsätta att vara en trend vilket kan påverka på bostadsmarknaden även på längre sikt, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

uteplats och trädgård med däck oljat av Beckers Elite Olja
En uteplats eller trädgård står högt upp på önskelistan. Foto: Beckers

Stort intresse för villor och fritidshus

Intresset för både större boyta och uteplats har ökat efterfrågan på villor och fritidshus i Sverige, vilket har lett till snabbare säljtider och fler intressenter per villa. Många ”hemestrare” gav en uppgång för marknaden för fritidshus.

Annons

Villapriserna har ökat mer än bostadsrättspriserna, med 11 respektive sju procent på riksnivå under 2020. Skillnaden i utgångs- och slutpris har även ökat och i april gick villor om bostadsrätter i budpremie. Fritidshus, som tidigare ofta sålts för priset de har lagts ut för, hade också en nästa åttaprocentig ökning från utgångs- till slutpris.

Läs mer:

Här är de mest klickade bostäderna på Hemnet 2020

Stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2021

Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons