Annons

Annons

Den här utställningen har nyss öppnat – och den är redan sommarens snackis!Yayoi Kusama – I oändligheten har redan blivit en riktig snackis! Här är sommarens måste för alla stockholmare och semesterfirare – helt enkelt!


Sommaren är här och med det vill vi spendera ledig tid med att göra precis det vi annars aldrig hinner: gå på härliga och intressanta utställningar!

Den 11 juni öppnade utställningen Yayoi Kusama – I oändligheten på Moderna Museet i Stockholm, och utställningen har på kort tid blivit omtalad och uppskattad.

Annons

Den japanska konstnären Yayoi Kusama föddes 1929 och har länge fascinerat
konstvärlden med sina installationer, som ofta upprepar samma mönster i det oändliga. 
Att utställningen när den nu når Stockholm fått titeln I oändligheten är därför väldigt passande. Utställningen visar hennes livsverk, allt från tidiga naturstudier till installationer där tid och rum upphävs.

Kusama-Yayoi_Pumpkin

Yayoi Kusama själv med en av sina prickiga pumpor, fotograferad på Aichitriennalen 2010. Foto: Yayoi Kusama Installation View: Aichi Triennale 2010. Courtesy Ota Fina Arts, Tokyo/Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David Zwirner, New York; and KUSAMA Enterprise.

Hennes karaktäristiska prickar kommer från hennes återkommande hallucinationer hon lidit av sedan barndomen – där prickar gång på gång var en tydligt återkommande form. Konsten blev därför ett sätt att försöka låta omvärlden få inblick i hennes inre landskap och resulterade ofta i oändliga nät, spegelrum och tusentals prickar.

På utställningen finns bland annat hennes spegelrum, Infinity Mirrored Room, som gjorts i olika versioner 
där besökaren blir en del av konstverket genom att speglas tillsammans med lampor eller prickiga formationer.

Det är en hisnande och unik upplevelse, så missa den inte även om kön utanför 
rummet säkert kommer att bli lång – i vissa installationer släpps bara två personer i 
taget in och utställningen var en publiksuccé när den visades på danska Louisiana i höstas.

Av: Karin Ohlsson-Leijon och Sanna Rossäng

Du kanske också gillar:

DELA (52)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar