ANNONSSAMARBETE MED SEAFOOD FROM NORWAY

Torsk med twist – Jimmy Guo om rätten du måste prova

08 apr, 2024 
AvMarika Agestam Cederlund
Peter Carlsson
Denna virala fisksoppa från kinesiska Sichuan har blivit omåttligt populär i stora delar av Asien, tack vare sin underbara smakkombination av syrlig kål, het chili och pirrig sichuanpeppar. Den gifter sig utmärkt med de milda smakerna i norsk torsk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Älskar du torsk men är trött på den klassiska kombinationen med potatis? Kokboksförfattaren och matkreatören Jimmy Guo vill inspirera till att testa torsk på andra sätt än de traditionella.

– Även om jag gillar klassiska svenska sätt att laga torsk på så måste man variera sig för att inte tröttna. Det här receptet är ett bevis på att en klassisk nordisk råvara fungerar utmärkt med nytänkande smaksättningar, säger Jimmy.

Jimmy Guo vill inspirera till att testa torsk på andra sätt än de traditionella.Peter Carlsson

Sichuanesisk surkålsfisk, som i Kina kallas Suan cai yu, är en klassisk, kinesisk fisksoppa som blivit viral på senare år. Idag finns det restauranger i Asien som bara serverar variationer på rätten, men i Sverige är det fortfarande få som känner till den.

det finns restauranger i Asien som bara serverar variationer på den här rätten.

Norsk torsk, med dess milda och lena smak, passar perfekt ihop med soppans syrliga, umamirika buljong och den pirriga, beroendeframkallande hettan från sichuanpeppar och chili.

– Det fina är att det är en bra vardagsrätt som är enkel att laga hemma, allt sker i en och samma wok/gryta och eftersom det är fisk så går det dessutom fort att laga, säger Jimmy.

Välj torsk från norge!

Norge har ett av världens mest avancerade och väletablerade system för hållbart fiske av torsk. Med strikta kvotsystem och ett stort fokus på marint välbefinnande och forskning, blir påverkan på miljön minimal.

Skrolla vidare för att ta del av receptet – och Jimmys 3 knep för smakrik torsk.

recept: Sichuanesisk surkålsfisk med norsk torsk

Recept på sichuanesisk surkålsfisk med norsk torsk.Peter Carlsson

Ingredienser

Kokt ris

3 dl jasminris

Vatten

Torsk och marinad

500 g norsk torskfilé, skivad

1 äggvita

1/2 tsk salt

1 krm malen vitpeppar

2 tsk potatismjöl

1 msk rapsolja

Buljong

2 msk rapsolja

3 st salladslökar, vita delen

5 st vitlöksklyftor, hackade

1 tumstor bit ingefära, hackad

5 st torkade hela chilis

250 g kinesisk surkål (suancai), grovt hackad

500 ml vatten

1 msk asiatiskt kycklingpulver eller fiskbuljongtärning

2 msk risvinäger

Salt

Garnering

1 msk grön sichuanpeppar

3 vitlöksklyftor, hackade

3 salladslökar, gröna delen, tunt skurna på diagonalen

En näve koriander, grovhackad

3 msk rapsolja

Gör såhär

Börja med riset.

Skölj riset i flera omgångar med vatten tills vattnet är klart. Låt rinna av i en sil. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker riset med 2–3 centimeter. Låt koka upp ordentligt och sänk sedan direkt till låg värme. Lägg på ett lock och låt ånga i 15 minuter. Tjuvkika inte under denna tid. Stäng sedan av värmen och låt riset vila på eftervärme.

Skiva torsken tunt. Lägg den i en skål med äggvita, salt, vitpeppar och potatismjöl. Blanda runt så att det blir en jämn smet runt varje fiskskiva. Tillsätt 1 msk olja och blanda runt.

Hetta upp oljan i en wokpanna. Tillsätt salladslök, vitlök, ingefära, chili och stek tills chilin börjar få färg. Tillsätt surkålen och fräs i ett par minuter till.

Tillsätt vatten, kycklingpulver och låt koka upp. Sänk värmen till medel och lägg i fisken och rör om försiktigt samtidigt, så att de separerar sig. Koka upp igen och stäng sedan av värmen. Smaka av med mer salt och eventuellt mer risvinäger.

Toppa soppan med sichuanpeppar, vitlök och koriander. Hetta upp den sista oljan i en liten kastrull tills den börjar ryka. Häll över kryddorna och vitlöken. Servera med nykokt jasminris. Undvik att äta sichuanpepparn och den hela chilin.

Jimmys 3 tips för smakrik torsk

1. Överkör den inte. Tillagar man en större bit så räcker det gott med att den kommer upp till 48–52 grader. Vissa kockar kör den så lågt som 45 grader.

2. Våga med smakerna. Många tror att en mild råvara som torsk måste behandlas med andra milda smaker. Jag håller inte alls med. Se snarare torsken som en blank canvas som kan smaksättas på alla möjliga sätt.

3. Torrimma för fastare konsistens. Salta fisken som vanligt, minst 45 min innan tillagning upp till ett dygn. Detta förbättrar konsistensen som blir köttigare och mer fast. Dessutom smakar fisken mycket mer.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥