Annons

Annons

Checklistan: Så höstfixar du din trädgårdTiden går fort när man har roligt! Vi är redan inne i september och det är hög tid att se över trädgården inför den kommande hösten och vintern.


Träd ska klippas, löv ska räfsas och utemöbler göras rena. Nu börjar det bli dags att göra trädgården redo för mörkare och kallare tider. Här är en användbar guide till höstfixet!

Rosengarden_garden_tradgard_rosor_roses_utemobler_outdoor_furniture_Foto_Petra_Bindel

Foto: Petra Bindel Bilden publicerades ursprungligen i hemma hos-reportaget ”Ljuvlig sommardröm omgiven av hundratals rosor”

Beskär träden

Träd, buskar och klätterväxter beskärs antingen på vårvintern eller under den så kallade JAS-perioden (juni, augusti, september). De allra flesta mår dock bäst av att tas om hand under det senare alternativet. Bland annat avenbok, björk, äppel-, plommon- och päronträd, bok, valnöt, hästkastanj, körsbärsträd, lönn, magnolia, klätterhortensia och vinranka.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

Endast unga träd måste beskäras varje år, är träden äldre räcker det oftast att beskära dem vart tredje år. Är ditt träd ungt kan du med fördel vänta med att beskära det till vårvintern för att ge det en extra skjuts i tillväxten.

Skydda de känsliga växterna

Tjäle och kyla kan skada växternas rotsystem. Därför är det viktigt att skydda rötterna genom att till exempel lägga löv över rabatten eller slå in krukorna i fiberduk, bubbelplast eller något annat skyddande material.

Fixa gräsmattan

Nu blir luften fuktigare och det kommer inte att vara lika mycket aktiviteter på gräsmattan som under sommaren. Hög tid att reparera gräset! Du kan även med fördel gödsla med höstgödsel så att gräsmattan står emot svampsjukdomar bättre.

Läs också: 5 tips för att skapa en trivsam trädgård

Ta hand om redskapen

Under sommaren är allt fokus på blommor och växter – men nu är det dags att ta hand om redskapen efter en väl genomförd säsong. Tvätta och olja in spadar, krattor och serva gräsklipparen så är allt som nytt när du i vår plockar fram dem igen.

Villa_Sundahl_tradgard_garden_view_retro_lamp_Foto_Stellan_Herner

Foto: Stellan Herner Bilden publicerades ursprungligen i hemma hos-reportaget ”Kika in i vår chefredaktörs unika hem”

Ställ in vissa växter

Citrusträd och olivträd förvaras svalt och ljust, med en temperatur mellan 2-10 grader. Kanske kan de stå i ett svalt uterum eller i ett garage? Duscha dem med ljummet vatten en gång i veckan. Pelargonerna behöver även de en ljus och sval plats dit frosten inte når. Kanske i en trappuppgång, eller i en källare med fönster? Tänk dock på att ju mer värme plantan får desto mer ljus kräver den – så stäng av elementet under fönstret. Tänk även på att om de står svalt behöver de mindre vatten.

Läs också: Studie: Att fixa i trädgården är det bästa sättet att träna!

Plantera vårblommande lökar

Tulpaner, krokus, påskliljor, scillor och snödroppar. I september börjar vårlökarna dyka upp i butikerna, och det är också då du kan börja plantera dem. Gör det med en gång så att de hinner utveckla ordentliga rotsystem innan tjälen kommer. Även rosor lämpar sig särskilt väl för att planteras under hösten, så passa på!

Vattna vintergröna växter

Enar, granar, rhododendron och tujor håller sig gröna hela vintern. Men för att de ska klara sig så bra som möjligt är det viktigt att vattna dem rejält innan marken fryser.

Rosengarden_entre_entrance_Foto_Petra_Bindel

Foto: Petra Bindel Bilden publicerades ursprungligen i hemma hos-reportaget ”Ljuvlig sommardröm omgiven av hundratals rosor”

Skydda utemöblerna

För att möblerna ska hålla sig fina längre är det vitkigt att ta hand om dem på rätt sätt. Ställ in dem under tak efter säsongen eller täck över dem med en presenning och ställ dem på lut så att de inte blir fuktskadade. Men innan du ställer undan dem bör du tvätta dem en sista gång. Olja är bäst att göra när du tar fram dem i vår och de ska användas igen.

Källor: Blomsterlandet, Gardena, Lantliv, Expressen

Du kanske också gillar:

DELA (29)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar