Annons

Annons

Bildspel: 50-talstyger på tapeten
[nggallery id=272]
Femtiotalet var en guldålder för svensk formgivning, inte minst vad gäller textilmönster. Idag presenterade Boråstapeter i samarbete med Ljungbergs Textiltryck en ny tapetkollektion som bygger på mönster av några av dåtidens mest tongivande formgivare: Sven Markelius, Stig Lindberg, Karl-Axel Pehrson och naturligtvis dansken Arne Jacobsen.

Annons

Många av mönstren har med tiden blivit ikoner, andra har aldrig använts i produktion. Vissa överraskar, som Arne Jacobsens myllrande blommönster för NK:s Textilkammare från tiden som landsflykting i Sverige under kriget. I kollektionen ingår 12 mönster som utvecklats till 36 tapeter.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Wallpapers by Scandinavian Designers finns i butik från 15 oktober och kostar 629 kr/rulle. Klicka på bilden eller pilarna ovan för att se några av våra favoriter  ur kollektionen!

Stig Lindberg (1916–1982)
Illustratör och formgivare, under många år verksam vid Gustavsbergs Porslinsfabrik. Har bland annat designat serviserna Berså och Spisa Ribb och illustrerat barnböcker som Krakel Spektakel.

Arne Jacobsen (1902–1971)
Dansk arkitekt och formgivare, förespråkare av funktionalismen. Bland mycket annat upphovsman till stolarna Myran och Sjuan samt fåtöljerna Svanen och Ägget, som formgavs till inredningen av SAS Royal Hotel i Köpenhamn.

Karl-Axel Pehrson (1921–2005)
Målare, grafiker och skulptör som också formgivit bland annat textilmönster och filmpriset Guldbaggen.

Sven Markelius (1889–1972)
Arkitekt och formgivare som bland annat ritat Helsingborgs konserthus, KTH:s kårhus Nymble och Sverigehuset vid Kungsträdgården. Planerade som stadsplanedirektör i Stockholm bland annat förorterna Högdalen, Västertorp och Vällingby.

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar