Annons

Annons

Bevisat: Havsutsikt är bra för hälsanDen där havsutsikten kan vara ännu mer värd mer än du tror.


Många av oss drömmer om att bo nära vattnet, så pass att sjö- eller havsutsikt är det som påverkar bostadspriserna allra mest i Sverige. Enligt en uppskattning från Fastighetsbyrån i Nacka kan havsutsikt öka värdet på en bostad i Stockholm med upp till 700 000 kronor.

Annons
havsutsikt

Foto: Shutterstock

Och det finns en anledning till det: Att bo vid havet kan göra oss friskare, visar ny forskning.

– Ökad utsikt över blåområden har en betydande koppling till låga nivåer av psykisk ohälsa, säger Amber Pearson, forskare vid Michigan State University, i pressmeddelande.

Pearson och hennes forskarlag har undersökt om vår mentala hälsa påverkas av att bo nära havet. Genom att studera Nya Zeelands huvudstad Wellington, som omges av Tasmanska havet i norr och Stilla havet i söder, har de sett att de med utsikt över dessa blåområden också mår bättre.

– Däremot hittade vi inga effekter av att bo nära grönområden, säger Pearson.

En förklaring kan vara att kategorin ”grönområden” även innefattade konstgjorda lekparker och idrottsplatser, medan ”blåområden” bara gällde havet, menar Pearson.

– Om vi bara hade tittat på naturliga skogsområden kanske vi hade sett andra mönster, säger Amber Pearson i ett pressmeddelande.

Fynden publicerades i den vetenskapliga tidskriften Health & Place. Vidare forskning behövs för att dra några slutsatser andra städer, eller om även sjöar och andra vattendrag har liknande effekt.

Du kanske också gillar:

DELA (192)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar