Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Så ofta ska du tvätta ansiktet – för alla hudtyper

08 apr, 2023 
tvätta ansiktet rengöring
Det råder just nu vilda diskussioner på sociala medier om hur ofta man faktiskt bör tvätta sitt ansikte. Men vad är det som gäller egentligen? ELLE reder ut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Talks avsnitt 2 – Så tar du hand om huden efter 30Brand logo
ELLE Talks avsnitt 2 – Så tar du hand om huden efter 30

Vi har länge fått höra att en bra och ordentlig rengöring är A och O för att få en hälsosam hud. För kikar vi under luppen hittar vi mängder av smuts och bakterier på huden (en del av dessa räknas såklart som goda bakterier).

På kvällen handlar ofta rengöringsrutinen om att få bort till exempel makeup, föroreningar och solskydd som ligger på huden. Vi vill helt enkelt ha ett rent underlag innan det är dags för serum, nattkräm och ögonkräm. På morgon däremot handlar rengöringsrutinen om att städa bort överflödig olja, döda hudceller och smuts som samlats på huden över natten.

Annons

Men är det egentligen nödvändigt att tvätta ansiktet två gånger om dagen? Och vad händer om man tvättar ansiktet för ofta? ELLE reder ut – och har samlat allt du behöver veta om rengöring för olika hudtyper!

tvätta ansiktet tips rengöring

Hur ofta ska man tvätta ansiktet?

Grunden för en bra hudvårdsrutin handlar såklart om rätt hudvård för din hudtyp. En känslig hud kan behöva en mildare exfoliering i form av PHA-syra, medan en fetare hudtyp kan behöva till exempel en BHA-toner som balanserar talgproduktionen. Hur ofta du bör tvätta ansiktet beror därför på vilken hudtyp du har.

Annons

Men det är också viktigt att komma ihåg att även klimatet spelar roll. Att tvätta ansiktet precis innan du ska gå ut i minusgrader är inte att rekommendera. Men befinner du dig i ett varmt och fuktigt klimat är chansen att huden känns fet och oljig något större och då är en rengöring toppen.

rengöra ansiktet tips tvätta

Ska man tvätta ansiktet på morgonen?

Svaret på hur ofta du bör tvätta ansiktet är såklart högst individuellt, men kortfattat kan man säga att du alltid ska rengöra ansiktet ordentligt på kvällen, gärna med en dubbelrengöring. På morgonen är det däremot inte alltid nödvändigt att tvätta ansiktet med en rengöring som ska sköljas bort med vatten. Ett micellärvatten räcker ofta (här hittar du vinnarna i ELLEs bäst i test micellärvatten) för att få bort smuts och slaggprodukter som samlats under natten.

Annons

Har du en fet och oljig eller kombinerad hudtyp kan däremot ett micellärvatten inte kännas tillräckligt och då kan en ansiktsrengöring behövas. Kom bara ihåg att inte använda en rengöring som är för uttorkande.

ansiktsrengöring tvätta ansiktet hur ofta

Vad ska man tvätta ansiktet med?

Sminkborttagning, cleansing balm och ansiktsrengöring... Det finns mängder av olika varianter att välja mellan. Det gäller bara att hitta en som prickar in dina preferenser och behov! En rengöring ska, precis som allt annat i din hudvårdsrutin, vara anpassad efter din hudtyp.

Annons

Bästa rengöringen för din hudtyp

Hitta din perfekta rengöring för din hudtyp! ELLE listar några av favoriterna för:

  • Fet hud
  • Torr och känslig hud
  • Kombinerad hud
  • Normal hud

Tvätta ansiktet: Fet hud

En fet hud behöver något som balanserar talgproduktionen (som är mer aktiv hos en fet hud), men misstaget många gör är att använda hudvårdsprodukter som istället torkar ut huden. Fukt är viktigt oavsett hudtyp och till en fet hud kan en mild och djuprengörande variant i form av till exempel gel eller skum (som inte är uttorkande) vara bra.

Rengöring fet hud, Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser – Paula's Choice

Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser är en rengöringsgel som skummar lätt, inte verkar uttorkande, men samtidigt storstädar huden. Här hittar du favoriten (reklamlänk).

Annons

Tvätta ansiktet: normal hud

Begreppet normal hud kan vara något diffust. Vad betyder egentligen en "normal hud"? Kortfattat kan man säga att en normal hud känns lugn, balanserad och inte torr. Valmöjligheterna bland rengöringar är också något större för en normal hud.

Rengörng för normal hud, Take The Day Off Cleansing Balm – Clinique

Härligt rengöringsbalm som samtidigt återfuktar huden. Kan också lämnas på ansiktet i några minuter så verkar den som en återfuktande mask. Take The Day Off Cleansing Balm hittar du här (reklamlänk).

Annons

Tvätta ansiktet: torr och känslig hud

En torr och känslig hud behöver en snäll ansiktsrengöring som inte irriterar eller torkar ut huden. Förslagsvis en rengöringsolja, lotion eller mjölk. Tänk också på att det inte är nödvändigt att tvätta ansiktet med en rengöring som ska sköljas av med vatten på morgonen eftersom vatten är uttorkande.

Rengöring för torr och känslig hud,

Mellow Balm Cleanser är en dryg rengöring som smälter till en mjuk och lätt olja. Rengöringen tar också bort lättare smink. Här hittar du Mellow Balm Cleanser (reklamlänk).

rengöring torr känslig hud

Tvätta ansiktet: kombinerad hud

En kombinerad hud, eller blandad hud som den också kallas, kan vara något klurig eftersom huden kan upplevas både torr men samtidigt fet. Skum, lotion eller gel fungerar bland annat för en kombinerad hud.Det är däremot viktigt att inte torka ut huden.

Annons

Rengörng för kombinerad hud, Hy-öl Cleanser – Babor

Hy-öl Cleanser från Babor är en härlig rengöring som passar alla hudtyper. Här hittar du ansiktsrengöringen (reklamlänk).

rengöring kombinerad hud tvätta ansiktet

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons