Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Allt om milier – expertens bästa tips på hur du behandlar milier

31 jan, 2024 
allt om milier hudvård vita prickar experttips
Vita pricker runt ögonen och på kinderna – känner du igen dig? Det kan röra sig om milier! ELLE har tagit experthjälp för att reda ut allt du behöver veta om milier och hur du gör för att få bort de vita prickarna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE International Beauty Awards 2024: Se alla vinnareBrand logo
ELLE International Beauty Awards 2024: Se alla vinnare

Milier är ett vanligt hudproblem hos många, men trots det är det få som faktiskt vet hur de vita prickarna bäst ska behandlas. Dessutom är myterna kring milier många. Stämmer det till exempel att feta krämer kan orsaka milier? Och kan man klämma en milie?

ELLE har tagit experthjälp av Karolina Malmqvist, hudterapeut och klinikchef på Haelo, som ger dig svaren på varför du får milier – och hur du blir kvitt prickarna. Hon ger också produkttipsen som faktiskt fungerar.

Vad är milier?

– Milier är vita, hårda knottror som består av talg och keratin. En milie har ingen utförsgång vilket gör att den inte går att klämma för att få bort, utan milier behöver öppnas upp med hjälp av en nål eller kanyl. Milierna trivs oftast bäst runt ögon och på kinder men kan uppstå var som helst i ansiktet, säger Karolina Malmqvist.

hudvårdsexpert milier få bort vita prickar inkapslade porer
Karolina Malmqvist, hudterapeut och klinikchef på Haelo The skin society.

Varför får man milier?

– Milier uppstår oftast för att huden är torr eller fuktfattig och har en hög mängd döda hudceller. Det i sin tur gör att hudcellerna fastnar i hudens översta lager och då bildar ett överskott av talg och keratin.

Annons

Vem får milier?

– Det drabbar ofta den som har en torr, fuktfattig och mogen hudtyp då cellförnyelsen tar längre tid för dessa hudtyper och hudtillstånd. Även en fet och tilltäppt hy kan drabbas eftersom den ofta har ett överskott av döda hudceller.

Vad får man milier av?

– Milier är ofta genetiskt. Om någon av dina föräldrar har mycket milier är sannolikheten stor att även du drabbas. För feta produkter som består av vax och oljor kan också ge upphov till milier. Men en hud som blivit utsatt för skada och håller på att bygga upp sig själv kan också få milier. Man kan alltså få enstaka milier efter till exempel microneedling eller annan mer avancerad hudvårdsbehandling.

milier runt ögonen tips
Filippo Fortis/launchmetrics.com/spotlight

Hur vet man skillnaden mellan milie och pormask?

– En milie ser ut som en vit knottra och har oftast en vit hård kula i sig. Den är alltså inte inflammerad och gör heller inte ont. Pormaskar kan vara helt vita eller svarta på ytan, men har ofta en utförsgång. En finne i sin tur är inflammerad, ofta öm, rosa till färgen med en vit prick i mitten.

Annons

Hur tar man bort milier?

– Milier kan försvinna med hjälp av regelbunden exfoliering med enzymer eller syror. Om du inte orkar vänta på att den försvinner rekommenderar jag att ta hjälp av en hudterapeut som kan ta bort dem på ett säkert sett med kanyl eller lancett. Undvik alltid att sticka på huden hemma för milier kan va ganska svåra att ta bort speciellt om dem sitter nära ögat.

milier hudvård tips vita prickar
Matteo Scarpellini/launchmetrics.com/spotlight

Hur tar man bort milier själv hemma?

– Med hjälp av exfolierande produkter kan du förhoppningsvis få bort dem på sikt. Se till att hålla huden återfuktad med hjälp av hyaluronsyraprodukter. Är huden uttorkad och fuktfattig får du lättare nya milier. Men kom ihåg att det alltid är bäst att ta hjälp av en hudterapeut för att få en tömning av milier.

Annons

Vilka produkter är bra om man har milier?

– Det är viktigt med en regelbunden exfoliering och passande syra för din hudtyp och hudtillstånd. Då är det viktigt att konsultera med en hudterapeut.

Bra exfoliering för milier för din hudtyp:

Hudterapeutens tips – bästa produkterna mot milier

Fukt och regelbunden exfoliering. Här är produkterna att använda om du har milier.

bästa produkter mot milier tips expert

Peeling pads, Clearskin pads – Elixir cosmeceuticals

Smarta pads som kan användas flera dagar i veckan för regelbunden exfoliering. Dessa innehåller salicylsyra samt glykolsyra och passar en normal till fet hy.

Här hittar du padsen (reklamlänk).

Annons

Snäll exfoliering, Daily Microfoliant – Dermalogica

Det här är en klassiker som alla bör ha i sitt badrumsskåp. Kan användas varannan dag för regelbunden exfoliering utan att irritera huden. Passar alla även den känsliga.

Klicka här för att komma till exfolieringen (reklamlänk).

Återfuktande serum, Pink Serum – Elixir cosmeceuticals

Ett hyaluronsyraserum som lämpar sig utmärkt för en känslig tilltäppt hy i behov av återfuktning. Den här ska du använda både morgon och kväll.

Klicka här för att läsa mer om produkten (reklamlänk).

Aqua Infusion Mask – AlumierMD

En härlig ansiktsmask som innehåller framförallt hyaluronsyra vilket hjälper till att binda fukt i huden. Passar alla hudtillstånd lägg gärna ett par gånger i veckan efter exfoliering.

Klicka här för att komma till produkten.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons