Annons

Annons

Gör det själv: Åtta sommarprojekt

Vi har samlat åtta roliga gör det själv-projekt och fixaridéer till dig som vill fördriva en regnig dag och samtidigt förnya hemma. Måla eller klä om loppisfyndade möbler, sy ihop små mattor till en stor eller fixa ett fint myggfönster av spetstyg – klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

Annons

1.Sy samman trasmattor
Ge de ärvda eller loppisfyndade trasmattorna nytt liv genom att sätta ihop flera små till en stor. Sy med kraftigt garn eller mattrasor och gör täta stygn eller knutar för bästa möjliga hållbarhet. Denna matta kommer från Rugcycle som syr ihop gamla mattor i valfri färgställning och storlek, pris vid förfrågan.


2. Dekorera med decoupage
Ett enkelt och roligt sätt att förnya en möbel: Klipp ut önskade motiv ur böcker, tidningar eller tyg och limma fast dem, gärna med hjälp av pensel för att få jämnt resultat, på rengjort underlag. Klarlacka när allting torkat. Denna och många andra roliga gör om-idéer finns i boken Remake av Stockholms Stadsmission, 180 kr, Ica Bokförlag.


3. Sätt färg på uteplatsen
Har uteplatsens patinering gått lite för långt? Ge den ett lyft på ett kick med nya fina färger på möbler och krukor. På oglaserade terrakottakrukor bör botten lämnas omålad och hela insidan täckas med plast innan plantan sätts i för att färgen inte ska bli fuktskadad. Dessa är målade med två tunna lager Exterior Masonry i nyanserna Dayroom Yellow, Pelt, och Cooking Apple Green, 615 kr/5 liter, Farrow & Ball.


4. Pressa vackra växter
Vi vill slå ett slag för det klassiska sommarnöjet att pressa blommor. När Boråstapeters designer Hanna Wendelbo-Hansson nyligen hittade sin mormors hemmagjorda herbarium blev hon så inspirerad att hon både gjorde en tapet med motiv av de gamla blommorna och började pressa egna. Hanna använder en minipress från nätbutiken Skapamer.se och tipsar om att låta växterna ligga och mjukna lite efter plockningen så att de blir lätta att lägga i en fin komposition.


5. Piffa till en pall
Möbeltapetseraren Mimmi Staafs proffstips för glada amatörer:
1. Rugga upp träet eller metallen med först grovt och sedan fint slippapper. Torka rent.
2. Måla med pensel, roller eller sprayfärg (Highlights.nu har bra sortiment och priser) i önskad kulör.
3. Köp en bit lämplig stoppning på närmsta tapetserarverkstad och ett slitstarkt tyg du gillar.
4. Spraylimma pallens sits och stoppningen, sammanför dem efter 30 sekunder.
5. Lägg tyget över och fäst det på undersidan med 9 cm långa nubb eller en häftpistol. Börja med ett ”kors” och ta sedan ”hörnen” så är chansen störst att tyget blir rakt och lagom spänt. Slå inte ner nubben hela vägen från början om du vill kunna justera ojämnheter.
(Pallen på bilden heter Pythagoras Blå, 2 000 kr, Mimmi Staaf Möbelmakeri.)


6. Fixa ett fint insektsfönster
Gamla spetsgardiner blev till vackra och funktionella myggfönster i händerna på konstnären Madelene ”Designmadde” Edlund – en hemmasnickrad träram och en häftpistol var allt som behövdes. Fler av hennes fina skapelser finns på http://bloggen.designmadde.se.


7. Måla en möbel
Att göra ränder, rutor och liknande mönster på möbler är inte så svårt som det ser ut om man använder målartejp. Penseltillverkaren Anza har pedagogiska instruktionsfilmer med många fantasifulla men enkla idéer, kolla på www.anza.se.
Tips! Sätt in skruvar under möbelbenen för att kunna måla hela vägen ner utan kladd.


8. Organisera garderoben
Mycket kläder men inget att ha på dig? En rejäl rensning kan ge ny inspiration och göra det lättare att hitta det du söker om morgnarna. I boken Underbara Claras garderob bjuder Clara och Anna Lidström på många konkreta tips kring hur man kan förvara och förnya sina kläder så att de håller längre. Som att ha olika lådor till olika typer av underkläder, placera accessoarerna så att de syns och hänga kläderna i aktualitetsordning – favoriterna först alltså.

Av Hanna Marklund
Ännu fler sommarprojekt finns i ELLE Interiörs juni/juliutgåva, nummer 5/2013.

DELA (3)
PINNA (2)

Annons
Annons

Annons

Laddar