Annons

Annons

Årets pelargon korad – här är vinnaren!Den må se ut som en helt vanlig, vit pelargon, men Kronprinsesse Mary har det där lilla extra som gör att den i år har fått den ärofyllda titeln Årets pelargon.


 

Det är branschorganisationen Blomsterfrämjandet som samordnar den årliga pelargontävlingen. Så här motiverar juryn valet av Kronprinsesse Mary som årets pelargon:

”Med små härligt fyllda rosetter

Annons

samlas blommorna i härliga buketter

Lyskraften är stor, var du den än sätter

Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp

Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp

Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa

– 2017 njuter du av en blommande prinsessa.”

Årets pelargon heter Kronprinsesse Mary. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

I ett pressmeddelande skriver Blomsterfrämjandet så här om Kronprinsesse Mary:

”Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning”.

Läs också: Så tar du bäst hand om dina perlargoner – här är Krickelins bästa tips

Rosenknoppspelargoner är en unik sort bland pelargonerna, eftersom varje knopp slår ut i blom. Blommorna har fått sitt namn tack vare sina blommor som liknar rosenknoppar.

Kronprinsesse Mary togs fram under 1800-talet, men har de senaste årtiondena försvunnit från de odlade pelargonerna. Den hade kanske förblivit bortglömd, om inte ett tradgårdsmästeri för några år sedan återupptäckte den, skriver Blomsterfrämjandet i sitt pressmeddelande. Pelargonens namn är en hyllning till den danska kronprinsessan Mary.

Kronprinsesse Mary. Bild: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

Kronprinsesse Mary trivs, precis som alla andra pelargoner, bäst i solljus. Plantera dem i en porös och näringsberikad jord i en rejäl kruka. På så sätt behöver du inte vattna lika ofta, tipsar Blomsterfrämjandet. Under vår och sommar mår pelargonen bäst av att få en slurk näringslösning varje gång den får vatten.

Läs också: Stor guide: Allt du behöver veta om att ta sticklingar från olika växter

På vintern ska Kronprinsesse Mary stå ljust och svalt. En glasveranda, ett orangeri, garage eller inglasat uterum passar utmärkt för ändamålet, skriver Blomsterfrämjandet.

Kronprinsesse Mary. Bild: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

Juryn för Årets pelargon bestod i år av Lotta Ahlvar, trendanalytiker och VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Artikeln publicerades ursprungligen på hemmets.se

Du kanske också gillar:

DELA (172)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar