Annons

Annons

Är du renoveringsberoende?
1405-hemmaliv

En renovering leder ofta till flera. Varför att det så lockande att göra om hemma?

Om du har gjort en stor renovering så vet du hur det är. Det spelar ingen roll hur många gånger du har lovat sig själv ”aldrig mer”. Till slut blir det ju klart och ett tag känns allt bra. Men plötsligt ser du hur risigt det ser ut på ett annat ställe. Och du har varit med förr så du vet vad den där kliande känslan betyder.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

Så du väljer ett bra tillfälle att ta upp det med sambon, söndag frukost, och du har gjort dig till och köpt grapefrukt och hen är ju ingen idiot utan fattar att något är på gång.

Här händer oftast det ena av två saker: Sambon slår ihop morgontidningen med ett soligt leende och glada utrop. Eller: Sambon biter hårt i mackan och ber om, eller kanske till och med kräver, mellan tuggorna, någon slags budget och någon slags tidsplan. Och så börjar alltihop om igen.

Många renoveringar behövs naturligtvis för att förbättra boendestandard och livskvalitet. Men i bostadskarriärernas och ROT-avdragens Sverige rivs också relativt ny, fullt fungerande inredning ut av ganska oklara skäl. Visst, man får tillbaka pengarna så länge bostadspriserna fortsätter att stiga och vännerna blir imponerade. Att renovera är bra impression management, som det heter. Men det är fortfarande dyrt, slitsamt och utsätter inte sällan relationen för en ganska ansenlig påfrestning. Och skälen ovan förklarar inte den där inre, pockande lusten att förändra någonting hemma. Vad handlar det om, egentligen?

En färsk undersökning från analysföretaget Kairos Future ger ett intressant perspektiv på fenomenet. Av drygt tusen tillfrågade konsumenter i Sverige säger sig var fjärde tillfrågad ha blivit en ny människa av den senaste renoveringen. Ännu fler, nära 40 procent, anser att renoveringar är beroendeframkallande. Om man väl gör en, så upptäcker man att det behövs fler. Samtidigt anser de flesta (74 procent av kvinnorna och 57 procent av männen) i undersökningen att hemmet i hög grad speglar den boendes personlighet.

Resultatet talar sitt tydliga språk. Tiden är förbi när det räckte med en fräck hatt eller en ny handväska för att knalla ut i den grå vardagen med ny svikt i stegen. Renoveringar har blivit vår nya make-over. Ny klädkammare med infällda spotlighter istället för nya kläder. Ny genomtänkt färgskala i vardagsrummet istället för i sminkväskan.

Vi som gör inredningstidningar är naturligtvis inte utan skuld. Kanske borde vi sätta en etikett på omslaget: ”Socialstyrelsen varnar – Renoveringar är starkt beroendeframkallande.” I själva verket är renoveringarna en ändlös cykel, heminredningens egen Circle of Life. Så Hakuna matata lite grann va?

Av Anders Bergmark Illustration Tea Hawaii

DELA (7)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar