Annons

Annons

Harmoniskt i krispigt vitt – och ett drömmigt sovrumAdinda van Oels 
lägenhet i Amsterdam 
är feminin, stilfull 
och inredd med en 
perfekt avvägd blandning av antikviteter och moderna inslag. Adindas knep är att alltid utgå från ljuset, och att
även om ytan är liten 
inreda med föremål 
som tar stor plats.


– Jag  kan ändra färg på mina sängkläder
eller byta ut en tavla. Det håller inredningen
uppdaterad. Men jag flyttar inte runt några möbler i mitt hem. Ljuset är alltid min utgångspunkt och när en möblering är klar ändrar jag den aldrig, säger Adinda van Oel.

Annons

Av: Bastienne van Bockel
Text: Renske Werner
Foto: Tessa Jol/Taverne Agency

I stället för att flytta möbler är det Adinda själv som flyttar runt. På femton år har hon bott i lika många olika bostäder. Adindas första flytt var också hennes största – det var då hon lämnade sitt hemland Holland för att bosätta sig i Lyon i sydöstra Frankrike.

Adinda blev kvar i Frankrike i många år. Det var där hon gifte sig, bildade familj och fick en karriär inom mode. Men när hennes yngsta dotter bestämde sig för att läsa på universitetet i Amsterdam valde Adinda att följa med.

¨

– Mitt hem kändes tomt och jag och min man hade separerat. Jag var redo för ett nytt äventyr, berättar Adinda.

När Adinda flyttade tillbaka till Amsterdam kändes både staden och människorna som tagna ur en film.

– Holländarna är så glada med sina cyklar, kanaler och ”keep-it-
real-attityd”! Jag bara väntade på att en regissör skulle skrika ”bryt” vilken sekund som helst.

I denna filmliknande miljö köpte Adinda en tvårumslägenhet med både fransk elegans och holländsk charm. Att lägenheten låg i en historisk byggnad med vackra tak från byggåret och en fransk balkong med utsikt över gatan var faktorer som avgjorde affären.

Även om lägenheten hade fina originalattribut kändes ytan trång och mörk, mycket på grund av en vägg mellan kök och vardagsrum.

– Jag ville ha in ljus, ljus och mer ljus. Jag skissade på en ny planlösning och visade den för en byggnadsentreprenör. Inom loppet av några månader var köksväggen riven, sovrummet hade fått skräddarsydda dörrar i stål och glas, och det slitna badrummet var renoverat från grunden, berättar Adinda och fortsätter:

– Därefter var det dags för alla väggar och tak att målas vita. Även trägolvet målades vitt med en glansig finish. Efter det fullkomligt exploderade lägenheten i ljus!
Även om lägenheten är liten drar Adinda inte sig för att inreda med detaljer som tar stor plats.

Rejäla föremål fungerar ofta riktigt bra i ett litet utrymme, menar hon. De kan göra att ytan verkar större än vad den egentligen är.
I Adindas lägenhet är en överdimensionerad antik spegel vid matbordet, en vacker påfågelstol och ett konstverk bakom soffan exempel på sådana stora föremål.

– Dessa är mina icke-förhandlingsbara objekt som har flyttat med mig många gånger. Spegeln har farit lite illa på grund av alla flyttar, men den är verkligen vacker!

Adinda har flera möbler och inredningsdetaljer som ligger henne varmt om hjärtat. Hon berättar att hon näst intill aldrig köper något på impuls; hon handlar bara om det är något hon verkligen behöver eller om föremålet i sig berör henne. Det kan vara en vacker handgjord inredningsdetalj, ett konstverk eller en antikvitet med egen historia.

En klar favorit i hemmet är det lilla altaret på köksbänken. Altaret köpte Adinda i Burma och fraktade hem i sin kabinväska.

– Köksbänken kanske är en lite märklig plats för ett altare, men det är föremål på oväntade platser som gör inredningen intressant. Det är precis sådana överraskningsmoment som skapar harmoni i mitt hem.

Se alla bilder och lär allt om inredningen i bildspelet nedan!

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (3)

Annons
Annons

Annons

Laddar