Annons

Annons

Trend: Allt annat än mossigt – nu flyttar skogsmattan in
På menyn på världens bästa restaurang. På möbelmässan i Milano. På bordet när svenska kockstjärnan Fredrik Berselius bjöd på lunch i New York. Plötsligt ser vi mossa överallt!

grön-inredning

I New York firades årets midsommar med en lunch komponerad av svenska kockstjärnan Fredrik Berselius – nyligen belönad med en Michelinstjärna för restaurang Aska i Williamsburg – och den vackra dukningen bestod till stor del av grön mossa. Bakom lunchen stod matkonceptet Food by Color i samarbete med Trendland och Rekordelig.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

Foto: Sigurd Widenfalk and Food by Color

noma-food-restaurant

Noma i Köpenhamn – världens bästa restaurang enligt Restaurant Magazine – serverar mossa med pulveriserad Karl Johan-svamp som förrätt.

Traditionellt har mossa använts för att täta både husväggar och skorstenar. Nu är syftet snarare dekorativt än praktiskt. Visst är det vår längtan efter naturlighet och ursprung som får oss att gå på en mental skogspromenad – och inget utropar oförstörd urskog som smaragdgrön mossa. Dessutom bidrar den med en trolsk och lite sagolik känsla.

Foto: Mikkel Heriba.

KH-Moss-matta

Kasthalls moderna klassiker Moss, design Gunilla Lagerhem Ullberg, är en mattfavorit som håller! (finns i flera färger)

Ikebana6326

Ändå är det nog få villaägare som inte svurit över en mossig gräsmatta. I Japan omfamnas istället olika sorters mossor i trädgården – något som även lett fram till växtkonst som kokedama, mossbollar som hängs i taket och kan bära en svävande trädgård. I japansk trädgårdskonst är mossa vanligt, vilket kan ge inspiration att tänka utanför lådan. Bild från utställningen Ikebana and Contemporary Plant Art på Botaniska trädgården i Uppsala.

Foto: Stewen Quigley

Mr-Perswall-restaurang

Med Mr Perswalls nya kollektion Daily Details kan du klä väggen i mossa.

mossa-inredning

Vill du bokstavligt talat sätta mossa på väggen gör du det med hjälp av kaklet Mosstile från Pronto Kakel.

Enligt Allemansrätten är det inte tillåtet att plocka stora mängder mossa, men det går att odla själv. Mossa trivs i fukt och skugga, på torv och täckbark eller som dekoration på stubb och sten. Vill du klä in en kruka i mossa kan du hjälpa den på traven genom att stryka på yoghurt eller filmjölk.

Av: Katarina Matsson

DELA (11)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar