Annons

Annons

9 idéer som gör sommaren ÄNNU bättre!Äntligen dags att inreda ute!


Sommartider, hej! Nu hänger vi ute och boar in oss på balkong och odlar vår trädgård. Vi ger dig en fullmatad idéspecial.

1. Fixa uteköket!

ikea_uteliv

Foto: IKEA

Sommarmiddag under bar himmel med hela gänget? Gärna! Underbart med ett stort utekök som inreds med gröna växter, sköna bänkar med dynor och ett nätt skåp med plats för utensilier och ingredienser. En stadig pinne upphängd med rejält snöre har plats för redskap och kryddor – enkel och smart idé!

Annons

Läs också: 10 tips på DIY-projekt att göra i sommar

2. Växter längs väggen

P28a_Julie Ansiau pour Fermob

Foto: Julie Ansiau för Fermob

Vid husväggen i ett lämpligt lähörn skapas en stilla trädgård. Vildvin klättrar gärna på husfasader och är en i princip skötselfri växt. En
väggspaljé kan funka både som vägg och som rumsavskiljare, och på den får lättskötta växter som till exempel klematis slingra sig. Eller varför inte den ettåriga luktärten? Ombonat med plankgolv som är fint mot de moderna utemöblerna.

3. Mysbelysning i trädgården

localmilc_bethkirby_gardenlights

Foto: Beth Kirby/Local Milk

Det är vackrast när det skymmer! Och ännu vackrare blir det med mysbelysning i form av ljusslingor som hängs i träd, buskar eller på staket och insynsskydd. De flesta stora inredningsfirmor har slingor i sitt sortiment; spana hos Granit, Åhléns, Ica och Ikea. Tunga stålmöbler med träsits gör sig fint i gruset. Här vill vi hänga länge under ljumma sommarkvällar.

Läs också: Pynta trädgården i sommar – 17 inspirerande tips

4. Veranda att boa in sig på

Tala om drömverandor! Här kan man tänka sig att hänga en del av semestern. Glasväggar med spröjs ger skydd för vindar, men det blir inte instängt eftersom verandan är öppen mot trädgården. En dagbädd är perfekt här, bädda den med vackra textilier och mjuka kuddar. En matta i hampa blir ombonat. I den här stilen, romantisk country, passar stora, gröna växter som till exempel palmer av olika slag eller orkidéer. Har du el på uteplatsen är det inte dumt med en rund, vit papperslampa som sprider mjukt ljus framåt kvällningen.

Läs också: Möblera uterummet i klassiskt vitt – 7 snygga shoppingtips

5. Krukodling på balkong och terass

ellos_0141059_1458293046

Foto: Ellos

Fördelarna med krukodling är många, särskilt förstås på en mindre yta. Man kan odla var som helst: på en balkong, en stenlagd innergård, en altan eller en garageuppfart. Att man kan flytta runt sin odling vid behov är också praktiskt; om det vräker ner regn kan man ställa in sina plantor under ett tak. Har man problem med rådjur är krukodling på altanen eller trappen en bra lösning. Krukor kan också hängas upp eller placeras på hyllor för att spara yta på marken; inred med en odlingstrappa. På hösten kan man plocka in sina krukor och skörda kryddor i dem en tid till.

Läs också: 5 bästa växterna att odla på balkongen

6. Duka till fest

1_linum

Foto: Linum

Bjud in till grillfest och låt grönskan bilda tak. Häng upp lampor för att skapa stämning. Var generös med fat och textilier och låt gärna dukningen gå i mörkt olivgrönt och svart som är vackert ihop.

Läs också: 7 inspirerande tips till sommarens dukningar

7. Lummiga hörn i trädgården

unikak_900

Foto: Unika:k

Slå dig ner i bersån i vackra korgmöbler med kaffet på nära håll och njut av semester. Keramik från Unika:k.

8. Smarta ljuslyktor

Guidelight_BBQ_wegpakkenlegetafel

Levande ljus är supermysigt, men funkar inte alltid med tanke på sommarvindar. Så varför inte inreda med smarta ljuslyktor som sprider skönt ljus? Guidelight, designer Floris Schoonderbeek, 1 100 kr/st, Weltevree.

9. Skapa grön oas

fermob_garden

Foto: Fermob

Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård. Med de orden avslutas Candide av Voltaire. Och att odla är vi många som vill. Varför inte börja på din balkong? Utan stora medel kan du skapa en grön oas på din stadsbalkong. Snygga plattor är viktigt och värt att lägga krut på. En riktig pergola skapas med metallställning som du sedan kan låta till exempel kaprifol, klematis eller klängros klättra och frodas runt. Krukan till de fleråriga klätterväxterna bör vara minst 50 cm både på bredden och djupet och ha hål i botten. Plantera i perennjord uppblandad med lecakulor. Ett tips är att odla bönor och ärtor på balkong. De är lättodlade och höga bönor kan ge stor skörd även i kruka.Givetvis måste du också göra plats för umgänge. Inred med lättskötta pulverlackade stålmöbler eller teakmöblemang.

DELA (169)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar