Annons

Annons

9 godaste matsvamparna du kan plocka själv



Finns det något godare än en kantarelltoast gjord på egenplockade kantareller? Nästan inte – men det är inte bara kantarellen som får smaklökarna att jubla. Här är ytterligare 8 goda matsvampar du kan plocka själv!


ELLE Decorations svampskola fortsätter – den här gången tar vi oss an matsvampar och vilka du kan hitta och plocka själv i skogen. Alla blir supergoda till en festlig söndagsmiddag eller som en del av en lite enklare vardagsrätt.

Annons

En av de stora fördelarna med hösten är all den goda svamp som dyker upp i skogarna. Det finns cirka 10 000 svamparter i Sverige varav drygt hundra anses vara bra matsvampar. Här är nio av de vanligaste matsvamparna som du kan plocka själv.

Missa inte någon del av ELLE Decorations svampskola:

Nybörjarguiden: Så lyckas du med svampplockningen

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Så hittar du kantarellerna – enkla tips som leder dig till skogens guld

7 måsten som gör svampjakten till en lek

blandade matsvampar

1. Trattkantarell

Utseende: Gulbrun eller brunsvart hatt med gul undersida. Själva foten är ihålig och är brungul till gul.

Växer: Oftast sent på hösten och kallas därför även för ”höstkantarell”. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.

För matlagning: I allt från grytor, soppor och såser.

2. Kantarell

Utseende: Färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.

Växer: Juli-oktober i löv- och barrskog.

För matlagning: I allt från grytor, soppor och såser.

3. Sandsopp (även kallad Karljohansvamp)

Utseende: Gulbrun färg med små mörka fjäll. Hatten är välvd till utbredd och foten har samma färg som hatten.

Växer: Juli-september. Trivs väldigt väl på tallhedar och bergig barrskog med renlav. Finns över hela Norden och kan även förekomma i mossig barrskog.

För matlagning: Alla delar av fruktkroppen kan användas (om de är fasta i konsistensen).

4. Stolt fjällskivling

Utseende: Stor svamp med hög fot och vid, ljus hatt med gråbruna fjäll.

Växer: Augusti-oktober. I skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog samt på betade ängar i södra och mellersta Sverige.

För matlagning: Hacka foten i mindre delar då den kan vara ganska seg att tugga i stora bitar. Hatten ska helst inte vara helt utslagen, då smakar den bättre.

5. Sotvaxskivling

Utseende: Sotbrun till gråsvart hatt, ofta med puckel. Glesa och vanartade skivor som till en början är vita men senare blir vitgrå. Vitt kött.

Växer: Augusti-oktober, i mossig barrskog över hela Norden.

För matlagning: Mild smak som gör att svampen passar bra i rätter med andra svampar.

6. Blomkålssvamp

Utseende: Mycket liten fot och en hatt med många flikar. Påminner om en blomkål.

Växer: September-oktober i tallskog som parasit på roten eller stammen på gamla tallar.

För matlagning: Låt svampen ligga i vatten ett tag för att rensa den, gärna med lite vinäger för att få eventuella insekter att krypa ut.

7. Smörsopp

Utseende: Gula rör, vit fot med ring och en brun hatt med slemmig hatthud (som bör dras av före tillagning).

Växer: Augusti-september i tallskog över hela Sverige.

För matlagning: God att blanda med annan svamp i pytt, köttfärssås och grytor.

8. Blek taggsvamp

Utseende: Både hatt och fot har en vit till vitgul färg. På hattens undersida finns spetsiga och tätt sittande taggar på cirka 0,5 centimeter.

Växer: Augusti-oktober. Trivs i löv- och barrskog och uppträder ofta gruppvis.

För matlagning: Används i princip på samma sätt som kantareller men har en väldigt mild smak.

9. Fårticka

Utseende: Hatten är cirka 10-20 cm bred och färgen är vit eller gulvit.

Växer: Augusti-september. Trivs bra i mossig barrskog.

För matlagning: Bör blandas med andra, godare svampsorter då fårtickan inte är särskilt god att äta ensam. Används som ersättning för tryffel, till exempel i leverpastej.

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar