Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 goda sätt att äta melon i sommar

01 jul, 2017 
AvSanna Fogelberg
Melon är gott, läskande och perfekt när det är varmt. Dessutom kan den användas på andra sätt än att ätas i skivor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Avnjut melon på ett helt nytt sätt. Vi har 7 tips och tricks du kan testa i sommar.

Läs också: 9 otippade (och goda) saker du kan göra med jordgubbar

1. Som pinnglass

Frusen melon på pinne är oslagbart en varm dag. Skär vattenmelonen i skivor och sedan i trekanter. Stick in en glasspinne genom skalet och frys in vattenmelonen. Bara  att plocka fram ur frysen när du vill svalka dig en varm sommardag.

2. Som sorbet

Det går snabbt och enkelt att förvandla melon till sorbet.

1. Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten. Ta från värmen när sockret smält och låt svalna.

2. Gröp ur köttet från en kärnfri melon, ca 600 g, och mixa det i matberedare till mos.

3. Blanda i sockerlagen i moset. Tillsätt lite citronsaft i taget och smaka av.

4. Frys in ca 2–3 timmar.

5. Rör i sorbeten ungefär en gång i halvtimmen medan den fryser in så att vatten och mos inte separerar. Servera i glas med mynta eller citronmeliss på toppen.

Annons

Tips! Frys in sorbeten i det urgröpta melonskalet. Det ser festligt ut vid servering.

3. Grillade i skivor

Melon, särskilt vattenmelon, smakar fantastiskt grillad. När skivorna läggs på den varma grillen karamelliseras ytan och får en sötare och djupare smak. Servera grillad melonen som dessert med glass eller i en sallader med mozzarella eller fetaost. Gott också i en fruktsallad.

4. Som istärning

Fryst melon i tärningar är perfekt i kalla drycker. Tärna melonen i lagom bitar, använd kakformen eller små pepparkaksformar så att bitarna får festliga former som stjärnor, hjärtan eller liknande.

5. Skära melon utan kladd

Undvik disk genom att skära melonen direkt i melonskalet för att sedan hälla över bitarna i en skål och på så sätt undvika att det blir kladdigt på köksbordet.

Gör så här:

Halvera melonen och skär tre snitt in i den från varje sida, rakt igenom skalet, men utan att skära igenom hela melonen. Skär runt längs skalets hela kant på insidan. Skär sedan melonköttet i ett rutmönster rakt ner genom hela melonen men inte genom skalet. Nu kan du hälla över fina tärningar direkt i en skål från melonen.

Bonustips! Absolut snyggast blir det om du istället använder ett kuljärn och gör kulor av melonen.  Extra tjusigt att servera i en glasskål, en drink eller ett bål där du blandar olika melonsorter.

Källa: Netto, Coop Bild: Shutterstock/IBL

Artikeln publicerades ursprungligen på vår systersajt Året runt

Läs också: Festlig champagneglass med färska jordgubbar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons