Annons

Annons

6 frön du med fördel sätter redan nu


6 frön du med fördel sätter redan nu

Mitt i kallaste vintern är det kanske inte många som tänker på trädgårdsarbete, men här är sex frön som de gröna fingrarna bör börja pilla med redan nu.


Högst på listan står chilipeppar, som behöver lång utvecklingstid, säger Johan Orre, hortonom på Plantagen.

Läs också: 3 trendiga sätt att odla på under 2017

– Chili är ordentligt populärt och det finns många olika sorter i alla färger och med olika styrka. Där har vi bara sett början, och om en och en halv månad är det dags att så tomater, och andra grönsaker och örter som är väldigt populärt. Och om man sår dem själv finns det väldigt mycket att välja på.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

chilipeppar

Andra grödor och växter som Johan Orre tipsar om att så redan nu är paprika, kronärtskocka, pelargon, begonia och lila verbena.

Och tvärt emot vad många tror är ofta fönsterbrädet inte den bästa platsen för fröodling på vintern. Det begränsade ljuset är inte särskilt givande, och ofta är det väldigt dragigt och kallt vid fönstret.

I stället rekommenderar Johan Orre att man kanske ställer sin odlingslåda på golvet om man har golvvärme, för så länge inga blad har kommit upp behövs inget ljus. Försök att hålla en temperatur mellan 20-22 grader. Johan Orre rekommenderar också starkt att man använder växtbelysning sen när bladen väl tittar fram.

– Det finns så många olika saker att odla, och det är väldigt lätt, särskilt om man investerar i en belysning.

Tips för dina frön

1. Att tänka på när du sår dina frön är att använda en särskild såjord, och ju mindre frö, desto viktigare är det att du anpassar jorden. De lite större fröna som odlas lite senare på året kan sättas direkt i blomjord.

2. Sätt 5-6 frön i varje kruka, och när den andra uppsättningen blad börjar synas – karaktärsbladen – är det dags att separera plantorna och sätta dem i separata krukor.

3. De lite större fröna ska täckas med jord och bäddas ner försiktigt, men de mindre fröna ska inte täckas.

4. Vattna försiktigt underifrån eller genom att duscha så att fröna inte sköljs bort och hamnar tillsammans i en klump.

5. Täck dina frön i ett drivhus eller med en plastpåse. När de börjar få sina karaktärsblad är det dags att börja avlägsna plasten och vänja plantorna vid lite ”tuffare” förhållanden.

Mer specifik information finns på respektive fröpåse.

Foto: Shutterstock

Läs också: 10 gröna trender att hålla koll på 2017

DELA (142)
PINNA (1)

Annons
Annons

Annons

Laddar