Annons

Annons

Så får du snyggaste amaryllisen – lagom till julDen 19 november är det amaryllisens dag. Nu är det lagom att köpa hem den ståtliga blomman i kruka om den ska blomma lagom till jul. Det finns massor av sorter att välja bland. Foto Blomsterfrämjandet/Anna Skoog


I dag är det amaryllisens dag och det finns en god anledning till det. Nu är det nämligen hög tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att få dem att blomma lagom till jul. Men hur gör man då för att få ut mesta möjliga av sin lök? Våra kollegor på Drömhem & trädgård har tagit fram de 5 bästa tipsen!

Annons

amaryllis_rosa
Foto: Anna Skoog/Blomsterfrämjandet

Gilla ELLE Decoration på Facebook

1. Det är en god idé att köpa amaryllislökar drivna i Sverige. Vägen från växthus till konsument är kort, mindre transporter är bra för både miljön och blommor. Genom att stödja svensk odling lever hantverket vidare här och du får amaryllisar av hög kvalitet. Titta efter märket Svenskt Sigill eller ursprungsmärkningen Svenskodlat.

2. Ett bra sätt att se till att du får hem fina blommor är att titta på hur stor löken är och hur många stänglar den har.

3. Vattna växten sparsamt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Du behöver inte ge någon näring, allt som behövs finns i löken.

4. Ställ amaryllisen ljust annars är risken stor att stänglarna blir långa och rangliga. Om stänglarna blir långa kan du använda blommorna som snitt. Amaryllis håller sig länge i vas.

5. Ju varmare växten står desto snabbare drivs den i blom. En svalare placering gör att blommorna håller längre. Det går inte att veta exakt när blommorna kommer slå ut. Det är mycket som påverkar. Till exempel vattning, ljusförhållanden, värme och löken själv. Men oftast tar det fyra till fem veckor för en knoppig växt i kruka, där stänglarna vuxit upp en bit, att slå ut.

Källa: Blomsterfrämjandet

amaryllis_vita
Foto: Anna Skoog/Blomsterfrämjandet

Du kanske också gillar:

DELA (35)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar