Annons

Annons

Så får du den finaste amaryllisen – lagom till jul


Så får du den finaste amaryllisen – lagom till jul

En jul utan en ståtlig amaryliis är inte en riktig jul. Här är de bästa tipsen för att lyckas med amaryllisen lagom till den mysiga högtiden börjar!


Nu är det hög tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att få dem att blomma lagom till jul. Men hur gör man då för att få ut mesta möjliga av sin lök? Våra kollegor på Drömhem & trädgård har tagit fram de 5 bästa tipsen!

Annons

amaryllis_rosa
Foto: Anna Skoog/Blomsterfrämjandet

1. Det är en god idé att köpa amaryllislökar drivna i Sverige. Vägen från växthus till konsument är kort, mindre transporter är bra för både miljön och blommor. Genom att stödja svensk odling lever hantverket vidare här och du får amaryllisar av hög kvalitet. Titta efter märket Svenskt Sigill eller ursprungsmärkningen Svenskodlat.

2. Ett bra sätt att se till att du får hem fina blommor är att titta på hur stor löken är och hur många stänglar den har.

3. Vattna växten sparsamt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Du behöver inte ge någon näring, allt som behövs finns i löken.

4. Ställ amaryllisen ljust annars är risken stor att stänglarna blir långa och rangliga. Om stänglarna blir långa kan du använda blommorna som snitt. Amaryllis håller sig länge i vas.

5. Ju varmare växten står desto snabbare drivs den i blom. En svalare placering gör att blommorna håller längre. Det går inte att veta exakt när blommorna kommer slå ut. Det är mycket som påverkar. Till exempel vattning, ljusförhållanden, värme och löken själv. Men oftast tar det fyra till fem veckor för en knoppig växt i kruka, där stänglarna vuxit upp en bit, att slå ut.

Källa: Blomsterfrämjandet

amaryllis_vita
Foto: Anna Skoog/Blomsterfrämjandet

DELA (79)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar