Annons

Annons

5 största trenderna: Hit vill vi resa 2016Jakten på den genuina, lokala upplevelsen, miljövänligt resande och mobiltelefonens alla möjligheter sätter resetrenderna de närmaste åren.


resetrend_Airbnb-London

Ett vardagsrum med tio meters takhöjd i klocktornet ovanför stationen St Pancras, London, hyrs ut via Airbnb.

1. Den lokala upplevelsen

Kanske är det sociala medier som gjort upptäckarlusten till ledstjärna för framförallt yngre resenärer. Jakten på genuina, lokala upplevelser spås få stor betydelse för resebranschen de närmsta åren. Med den smarta telefonens totala genomslag kan alla vara sina egna reseagenter och sköta planering, bokning och betalning av sina resor närhelst det passar. Appar och sajter som My Gola och Hotel Tonight, gjorda för att skräddarsy den individuella reseupplevelsen, blir allt bättre på att träffa rätt.

Annons

Delningsekonomin har ritat om kartan fullständigt för hur vi bor på resan. Airbnb bokar redan flest resenätter i världen utan att äga ett enda hotell och liknande tjänster som HomeAway matchar resenärer med uthyrda privata bostäder efter personligt tycke och smak.

Framsynta hotell kontrar med att vässa upplevelsen för sina gäster och erbjuda hjälp med olika aktiviteter och lokalkunskap. Flera stora hotell har också gjort upp med Airbnb om att hyra ut tomma rum via tjänsten.

Men suget efter det autentiskt lokala stannar inte vid boendet. Via tjänster som EatWith och Bookalokal hittar man privatpersoner på sin destination som bjuder hem betalande gäster på middag, ofta med sina egna kulinariska specialiteter.

resetrend_anonymt-spa

2. Socialt resekapital

Allt fler resenärer säger sig leta tips och information om resmål och aktiviteter på sociala medier. Därmed blir Facebook, Instagram och Pinterest också allt viktigare pusselbitar i marknadsföringen av resor, hotell och destinationer. Följden blir att allt fler aktörer i resebranchen erbjuder bonusar som rabatterade nätter, gratis spabehandlingar och middagar till resenärer som postar bilder och kommentarer i sociala medier med rätt hashtag. Stora konton på sociala medier har blivit ett kapital som kan växlas i kontant upplevelsevaluta.

resetrend_kapverde

Till Santa Maria, Kap Verde, kan man resa med Ving. Foto Joakin Borén

3. Miljöhänsyn allt viktigare

Flygresor är en stor miljöbov. En rapport publicerad av tidskriften Nature i oktober tyder på att stora städer kring persiska viken som Doha och Abu Dhabi kan komma att bli obeboeliga för människor redan i slutet av det här århundradet om inte utsläppen av växthusgaser minskar.

Allt fler svenskar väger också in miljö- och hållbarhetsaspekter när de väljer resmål. I Resia Travel Groups trendspaning Resiabarometern uppger 25 procent av de svarande att de hellre väljer en resa där de tror att lokalbefolkningen och det lokala näringslivet får ta del av vinsten.

Organisationen Ethical Travel listar destinationer som, bland annat tack vare lokala politiska initiativ, gynnas extra mycket av turism. Bland vinnarna 2015 räknas bland andra Kap Verde, Chile och Dominikanska Republiken.

resetrend_gramercypark3

Klassiska Gramercy Park Hotel, Lexington Avenue 2. Boka på www.designhotels.com

4. Storstadsfeber

Svenskar reser fortfarande mest till sol och bad, men det är resorna till storstäder som ökar mest. Resiabarometern listar New York i topp bland storstäderna och Mallorca bland solresorna. Allt fler delar upp semestern på fler och kortare storstadsresor, vilket bland annat förklaras med det ökade utbudet hos lågprisflygbolagen.

resetrend_cykel

George Town, huvudort på den malaysiska ön Penang, är en av 2016 års bästa destinationer enligt Lonely Planet. Foto Basmeelker © Getty Images

5. Hippast på kartan

Lonely Planet, världens största reseförlag, har listat städerna som är extra värda att besöka 2016: genuina, prisvärda och – framförallt – oförstörda av massturism.

  1. Kotor, Montenegro
  2. Quito, Ecuador
  3. Dublin, Irland
  4. George Town, Malaysia
  5. Rotterdam, Nederländerna
  6. Mumbai, Indien
  7. Fremantle, Australien
  8. Manchester, Storbritannien
  9. Nashville, USA
  10. Rom, Italien

Läs också: 9 hotell vi gärna skulle vilja vakna upp på imorgon

Du kanske också gillar:

DELA (52)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar