Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 sorters enkelt och nyttigt julgodis

07 dec, 2017 
Nyttigt julgodis recept
Knäck, ischoklad och alla askar med dubbla lager – om julen går det knappast någon nöd på oss när det kommer till onyttigheter. Här är godisvarianterna att testa när du vill fortsätta njuta av det goda – fast med gott samvete.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Julen handlar ofta om överdåd i allt från konsumtion till vad vi sätter i oss i mat- och godisväg.

Är du sugen att testa något mer hälsosamt i år? Här är det nyttiga julgodiset du enkelt kan göra själv.

1. Havrebollar med kanel och dadlar

Du behöver:

2 dl havregryn

150 g torkade kärnfria dadlar

1 tsk kanel

2 krm flingsalt

Ca 2 msk vatten

2 ½ msk kakao

16 stycken

Gör så här:

1. Mixa havregrynen i en matberedare och tillsätt sedan dadlar, hälften av kanelen, salt och lite i taget av vattnet tills du får en smet.

2. Forma bollar av smeten och rulla dem i en blandning av kakao och resten av kanelen.

Förvara havrebollarna i kylskåp.

2. Chokladpopcorn med kanel och tranbär

Du behöver:

100 g mörk bakchoklad (det går bra med mjölkfri för att göra dem veganska)

1 l poppade popcorn

1 dl torkade tranbär

½ tsk kanel

½ tsk flingsalt

Gör så här:

1. Bryt bakchokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikron.

Annons

2. Blanda popcorn och tranbär med chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Sära lite på popcornen.

3. Strö över kanel och salt. Låt sedan chokladen stelna.

Förvara i rumstemperatur.

3. Frukt- och nötbars med smak av pepparkaka

Du behöver:

10 torkade fikon

10 torkade aprikoser

2 dl sultanrussin (vanliga går också bra)

½ tsk mald ingefära

½ tsk mald kanel

1 dl pistagenötter

1 dl pecannötter

1 dl riven kokos

16 bitar

Gör så här:

1. Mixa fikon, aprikoser, russin och kryddor till en tjock smet i en matberedare. Tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock för att mixa.

2. Hacka nötterna och blanda i smeten.

3. Lägg smeten på ett bakplåtspapper och forma till en kompakt kaka, cirka 10×20 centimeter.

4. Låt stelna i kylen och vänd därefter kakan i kokos. Skär i bitar och servera.

Förvaras i kylskåpet.

4. Chokladdoppade clementiner

Du behöver:

2 clementiner

100 g mörk bakchoklad

½ tsk kardemummakärnor

20 stycken

Annons

Gör så här:

1. Skala clementinerna och dela upp i klyftor.

2. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål, smält över vattenbad eller i mikron.

3. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.

4. Doppa klyftorna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

5. Strö över kardemummasmulet och låt chokladen stelna.

Förvara i kylskåp.

5. Chokladdoppade vindruvor med polkagriskross

Du behöver:

50 vindruvor

6 polkagrisar

100 g mörk bakchoklad

50 druvor

Gör så här:

1. Skölj druvorna och låt torka. Krossa polkagrisarna i en mortel.

2. Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad eller i mikron.

3. Doppa druvorna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset och låt chokladen stelna.

Förvara i kylskåp.

Läs mer:

Vintrig sangria med glögg – 3 tips

5 snabba och enkla sista minuten-knep inför julen

Veganska våfflor – Malin Perssons bästa recept

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons