Annons

Annons

5 frågor till juryns ordförande
I februari är det dags för den stora designgalan ELLE Decoration Swedish Design Awards. När vinnarna ska utses är det tidningens redaktion som sitter i juryn. Vi ställde fem frågor till juryns ordförande, chefredaktör Svante Öquist.

Annons

svante_designawards

Chefredaktör Svante på förra årets Design Awards.

Hur går juryns arbete till?

Vi samlar på oss material och för noggranna anteckningar under hela året. Till nästan 100% är det också saker som vi skrivit om i tidningen eller på sajten. Sedan tar vi en heldag med hela redaktionen samlad och röstar fram våra vinnare. Helst inte på redaktionen – i år var i hemma hos Cecilia, en av våra redaktörer.

Är det svårt att göra urvalen?

Egentligen inte – vi är inte alltid överens till en början – men det slutar alltid med att vi pratar ihop oss och enas om ett alternativ. Jag fullkomligt älskar de här diskussionerna!

Vad får de som vinner?

Äran att bli utsedd till Sveriges bästa i respektive kategori, plus den minst lika stora äran att nomineras till den internationella varianten av ELLE Decoration Swedish Design Awards. Den heter EDIDA, ELLE Decoration International Design Awards – och är den designpristävling som arrangeras av svenska ELLE Decoration i samarbete med våra 24 systertidningar runt om i världen. Priset delas ut på ett stort event under möbelmässan i Milano i april. Om vår egen EDSDA utser svenska mästare i design korar EDIDA världsmästare! En bra liknelse är den svenska Melodifestivalen där en vinnare går vidare till Eurovision Song Contest – men i vårt fall går 14 svenska vinnare vidare till en ”World Design Contest”.

Har du själv någon favorit genom åren?

Omöjligt att säga – men om jag måste välja någon är det designchefen på mattillverkaren Kasthall, Gunilla Lagerhem Ullberg, som blev Årets Designer 2012! Men jag är ruskigt stolt över helheten av vad vi i Sverige åstadkommer i designsammanhang. Och inte bara det – utan också hur våra fotografer och stylister dokumenterar det – och som vi sedan i vår tur paketerar till ett magasin. Vi är ett litet land och en liten språkgrupp – ändå är vi i världsklass!

Nu har ni infört ett nytt pris på galan – Årets inredningsbloggare.  Hur kommer det sig?

Inredningsbloggarna är, på samma sätt som tryckta medier, makthavare i vår värld – det känns viktigt att premiera den som levererar inredningsinspiration med kvalitet, känsla och innehåll. Det här är ett läsarpris men jag hoppas att det är det som kommer att räknas – att döma av de 10 nominerade är det så!

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar