Annons

Annons

10 frågor att ställa till mäklaren på en visningFunderar du på att köpa lägenhet? Var förberedd när du går på visning, och se till att få svar på alla relevanta frågor. Här är en bra lista att utgå ifrån!


Steget in på bostadsmarknaden är stort. Lägenheter, framför allt i storstäderna, går för fantasisummor, och det är lätt att tappa hoppet när det är många som slåss om bostäderna.

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri Bild från: Veckans drömhem på Hemnet: Unik etagevåning med fransk touch

För att lyckas knipa de bostäder som inte rusar iväg totalt under budgivningen är det bra att hålla utkik efter lägenheter som kanske ser lite tråkiga ut på bilderna, men där potentialen är stor. Det ska helst inte vara några renoveringsobjekt, de brukar nämligen också ha en tendens att springa iväg prismässigt.

Läs också; Så homestylar du ditt hem inför en visning

Men framför allt ska man se till att vara förberedd när man går på visning. Skriv en lista med vad som är bra och dåligt med lägenheten medan du är på visningen, det gör det lättare när du kommer hem och ska bestämma dig för hur långt du vill gå i en eventuell budgivning.

Annons

Det är dessutom viktigt att veta vad man ska fråga mäklaren om. Här är några exempel som du kan utgå ifrån.

10 frågor att ställa till mäklaren på en visning

1. Hur ser föreningens ekonomi ut?

Föreningens ekonomi är avgörande för hur såväl boendekostnaden och värdet på bostadsrätten kommer att utvecklas i framtiden. För att kontrollera att ekonomin är god bör man bland annat ta reda på hur mycket skulder som finns i föreningen – låg belåning innebär i regel låg avgift. Låga driftkostnader brukar också tyda på en välfungerande förening.

2. Hur ställer sig förening till förändring av lägenheten?

Vill du sätta upp eller ta ner en vägg? Göra om köket? Bygga en loftsäng? Kolla med mäklaren om föreningen är positiva till omstruktureringar av bostaden.

3. Planeras det några renoveringar av fastigheten?

Fasad, trapphus och tvättstuga spelar in när man tittar på en bostads värde. Ska något renoveras kan det komma att påverka din avgift. Fråga även hur skötsel och städning av trapphus och gemensamma utrymmen ser ut.

Läs också: Så väljer du rätt mäklare – 7 saker att tänka på

4. Hur är det med avgiften?

Vad ingår i månadsavgiften? Planeras det några höjningar?

5. Är säljaren utflyttad?

Om den som säljer lägenheten inte bor där kan det betyda att den är ivrig att sälja. Om säljaren inte bor kvar kan det röra sig om en omvisning. Fråga! Är det en omvisning kan det öka dina chanser att få lägenheten till ett förmånligt pris, eftersom intresset för lägenheten förmodligen inte har varit så stort i första vändan.

6. Är alla lägenheter i fastigheten bostadsrätter?

I bästa fall finns det några lägenheter som är hyresrätter men som ska göras om till bostadsrätter, och det skulle innebära mer pengar till föreningen på sikt.

7. Vad är det för uppvärmningssystem?

Ä det el-element i bostaden? Om elen inte ingår i avgiften kan det bli dyrt under vinterhalvåret.

Läs också: Mäklarens bästa tips – så tar du snygga bilder före en visning

8. Vilka utrymmen finns utöver bostaden?

Är det vinds- eller källarförråd? Hur stort är förrådet? Finns det cykelförråd? Barnvagnsförvaring? Hur ser tvättstugan ut?

9. Vad ingår i försäljningen?

Finns det något, förutom det självklara möblemanget, som säljaren kommer att ta med sig vid flytt?

10. När är det tillträde?

Passar datumet för tillträde dig och din nuvarande uppsägningstid? Finns det möjlighet att förhandla om tillträdet?

Källa: SBAB, Ekonomi-portalen, Borättupplysningen

DELA (65)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar