Annons

Annons


Spektakulära villan på Lidingö – med egen helikopterplatta

Annons

Han drömde om att bo på en båt, men det blev ett hus vid vattnet. Richard och Caroline har skapat ett hem som inte liknar något annat, inrett i en internationell, exklusiv stil som gjort för umgänge.

Styling Gill Renlund
Text Cecilia von Mentzer
Foto Johan Sellén

sjovillan_helikopterplatta2
Där huset står stod tidigare ett båthus. Det byggdes av ingenjören Knut Lindmark, känd för Katarinahissen och Brunkebergstunneln. Den röda helikoptern på taket är onekligen uppseendeväckande. Till vänster syns gästhuset som innehåller två sovrum och badrum.

Men vänta här, är det kanske ett fartyg som ligger där, inte ett hus? En avlång byggnad med gigantiska fönsterpartier, klädd i lärkträ, med ett 60 meter långt däck som hålls upp med stålvajrar – nog får man känsla av en båt. Längst ut på Lidingö, intill Stockholms inlopp, ligger denna villa, ursäkta klyschan här, men som verkligen är något utöver det vanliga. I mörkret liksom svävar huset, upplyst underifrån. Vågorna kluckar mot familjens strand och det lyser vid bastun som ligger på bryggan. En bit ut i fjärden kommer en finlandsbåt glidande i ensamt majestät och bryter tystnaden en aning.

– Helt klart var det läget vi föll för, säger Richard Frisk, som bor i Sjövillan tillsammans med sin fru Caroline, deras son John-John, och Richards tonårsbarn från en tidigare relation.

– Och dessutom får vi det bästa av två världar. Vi har naturen runt hörnet, här syns hjortar, rådjur och alldeles intill har vi hästhagar. Samtidigt är det bara en kvart med bil till city med flyt, säger han.

sjovillan_vardagsrum
Rum för umgänge och fest. I ”fören” av huset med utsikt mot vattnet ligger det stora vardagsrummet. Till vänster en filmvägg, projektorn kommer ner från taket med ett knapptryck. Soffor, fåtöljer och soffbord, Minotti, sidobord, B&B Italia, matta, Ylle & Silke, Geco.

De köpte tomten med det gamla båthuset för drygt sex år sedan. Båthuset var i skick som en sämre barack och följaktligen bara att riva. Paret kontaktade Ulf Nelson arkitekter och så sjösattes projekt Sjövillan. Många gånger gick man på grund och fick kryssa genom kommunens byråkratiska vågspel. Det var många instanser som skulle säga sitt, men till slut kunde första spadtaget sättas i jorden och det gigantiska bygget drogs igång. Att det bara är drygt ett år sen de flyttade in är svårt att tro idag.

– Jag ville ha mycket glas och ett stort tak eftersom jag ville kunna landa med min helikopter, säger Richard.

Han driver bland annat ett företag som bygger industrifastigheter. För honom är det smidigt att kunna flyga mellan uppdragen runt om i landet. Redan som 18-årig grabb uppfyllde han sin pojkdröm och tog flygcertifikat.

Inredningen går i en internationell stil med påkostade materialval och det är genomtänkt in i minsta fäste. Eftersom Caroline och Richard reser mycket ville de återskapa en modern, samtidigt tidlös ”hotellkänsla”. Färgerna håller ihop väl: mullvad, grått, beige och en och annan gulddetalj. I hela huset ligger ett trägolv från Energia Natural av grå betsad ek med omväxlande breda och smala plankor.

sjovillan_bastu
Nere i souterrängplan ligger poolen med relaxavdelning, bastu, förråd men också tvättstuga och elcentral. Ångbastun har en mosaikklädd soffa, den paiselymönstrade mosaiken kommer från Mosaic Sweden.

sjovillan_pool
Inspirationen till den fantastiska poolen kommer från hotell Armani i Milano. Den håller 29 grader och är klädd i mosaik från Bisazza.

Bostaden är på drygt 300 kvadratmeter i tre plan med takterrass med landningsplatta och med pool i souterrängplan. Entréplanet har ett stort rum med kök och sällskapsdel. På det övre planet finns två sovrum, dressingroom, tv-rum och ett stort badrum. Möblerna är genomgående italiensk design. Paret har tagit hjälp av Harry Granlund på Geco, som skapar exklusiv inredningsarkitektur.

– Vi vet väl vad vi vill ha och har haft ett jättebra samspel med Harry, säger Caroline. Jag är mer på detaljnivå, Richard älskar konstruktioner och är lite mer otålig.

Varenda kvadratmeter används, här finns inga extrarum som fylls med ”bra-att-ha-saker”.

– Vi är inga samlare. Hela huset ska leva. Vi har ofta gäster, huset är som gjort för det, och vi badar faktiskt i poolen varje dag. Det är så avkopplande och mysigt, säger Richard.

sjovillan_exterior1
Helikoptern har landat – på taket! Upphissad vid kajen ligger Richards pärla, en Hackercraft, byggd efter originalritningar från 1936.

sjovillan_exterior2
Huset är klätt i lärkträ, bestruket med järnvitriol, det grånar så vackert med tiden. Stora fönsterpartier öppnar upp mot terrassen.

sjovillan_kok

Boffikök med fyra meter lång skiva av Cardososten, alla maskiner är dolda med integrerade skåpluckor. Glasrektangel i taket är själva köksfläkten, också den från Boffi.

sjovillan_matplats

Gardinerna är fästa ända från taket och ner och är gjorda i ett vaxat, högblankt tyg med härlig struktur. Matbord och stolar, B&B Italia, matta under bordet från Kristina Lassus.

sjovillan_badrum
Badrummet har inga dörrar, men det går att skjuta för jalusier. Trägolvet är genomgående för hela huset, väggarna är klädda i spårad Carraramarmor och den smakfulla badrumsinredningen kommer från Boffi. Gardinerna agerar insynsskydd.

sjovillan_sovrum
Sovrum med en utsikt! Sänglinne, från schweiziska Schlossberg.

sjovillan_stilleben
Snyggt stilleben på skrivbordet i sovrummet. Skrivbordet, Armani Casa, ikoniska lampan Snoopy från 1967, Flos.

sjovillan_gasttoalett
Richard och Caroline kallar gästtoaletten för sin ”ryska” toa, med tanke det guldiga mosaikmönstret. Mosaiken är från Bisazza,

sjovillan_trappa
På flera ställen i huset finns den öppna spisar som drivs med gas, även här i tv-hörnet i den privata delen av huset. De skapar stämning! Trappan leder upp till takterrassen och helikoptern.

sjovillan_helikopterplattan
Richard uppe på takterrassen på sjövillan. Hus, gästhus och bastu har alla sedumtak. Helikoptern har plats för sju och används flera gånger i veckan.

Våra mest populära hemma hos-reportage just nu:
Skapade 60-talets Los Angeles – i Malmö

En bit av Paris – mitt i Vasastan
Köpte en oslipad diamant – och skapade en vintagedröm
Skapade en dold skatt – bakom en hemlig dörr i ett plank
Mjuk minimalism i den gamla guldsmedsbutiken

Du kanske också gillar:

FÖLJ ELLE DECORATION PÅ FACEBOOKAnnons
Annons
Annons

Laddar