Annons

Annons


Rekordmånga mäklare anmäls för lockpriser

Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, fick in rekordmånga anmälningar under 2016 – och trenden verkar hålla i sig även i år.

Hela 416 anmälningar kom in till FMI förra året. Det går att jämföra med hur det såg ut för tio år sedan, då 272 anmälningar gjordes.

Läs också: De 10 viktigaste faktorerna när vi väljer bostad

– Antalet anmälningar ligger nu väldigt högt, på den högsta nivån någonsin, säger Eva Westberg, myndighetschef och ordförande i Disciplinnämnden vid FMI, till SvD Näringsliv.

Annons

Och anmälningarna verkar inte sina 2017. Bara i januari har 40 nya anmälningar kommit in till myndigheten. Om anmälningarna fortsätter att komma in i samma takt kommer alltså även 2017 att bli ett rekordår.

Under den andra halvan av 2016 granskade FMI 21 mäklare varav sju tilldelades varningar. Fem av dem är verksamma i Stockholm, de andra två i Göteborg och Linköping. Samtliga hade systematiskt använt sig av lockpriser i sin marknadsföring. En av mäklarna prickades för 34 av 38 granskade affärer, och en annan för 25 av 30.

Om försäljningspriset blir betydligt högre än utgångspriset utan rimlig förklaring kan det röra sig om lockpriser. Flera av de varnade mäklarna hade ett utgångspris som låg cirka 30 procent under marknadsvärdet. En av dem hade ett utgångspris som låg på 1,8 miljoner kronor under det slutgiltiga priset.

Källa: SvD Näringsliv, SVT Nyheter, Dagens Nyheter Foto: Hemnet

Läs också: Checklista: 13 viktiga saker att kolla upp under bostadsvisningen

Du kanske också gillar:

FÖLJ ELLE DECORATION PÅ FACEBOOKAnnons
Annons
Annons

Laddar