Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Veronika-aktuella Wilma Lidén: "Jag gillar att ha plagg som ingen annan har"

10 apr, 2024 
AvLouise Berglund
wilma lidén skådespelare
Jeremiah Whitmore
Människor ­vänder sig om efter henne på gatan, smygfotar hennes färgstarka stil. ELLE möter vintageälskande skåde­spelaren Wilma Lidén och pratar mode, musik och hennes nya roll.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min outfit med Wilma LidénBrand logo
Min outfit med Wilma Lidén

Wilma Lidén har skådespelat sedan hon var barn. Som liten samlade hon på kvitton hon sedan använde för att hitta på karaktärer, baserat på vad som inhandlats.

– Många lämnar ju bara dem. Jag köpte godis och så låg det kanske tre kvitton där. Då hade jag hela eftermiddagen löst.

När hon såg reklam för en statistsida på ett mjölkpaket tjatade hon på sin mamma att bli inskriven där.

– Hon sa ”ja, men du ville ju bli delfinskötare förra veckan”. Jag spelade fiol när jag var liten och tyckte inte alls om det. Men jag vågade inte säga det. Jag kände att det är inte för mig. Men på det här mjölkpaketet finns liksom ticket to heaven.

Annons

Och så blev det. På cv:t finns numera allt från Torpederna, Gåsmamman och Morden i Sandhamn till Maria Wern och Heder. I höstas syntes hon i skräckfilmen Karusell och Tiktok-serien Ruset.

Vilken roll ser du själv som ditt genombrott?

– Det här med genombrott är svårt. Första gången jag blev igenkänd på stan var när jag gjorde Torpederna när jag var 12. Jag minns att en bil tvärnitade. Det var två män i 30-årsåldern som sa ”Lina!”. De ville vara snälla och säga ”fan vad bra du var i Torpederna”.

Jag ser ett tema. Det är väldigt mycket krim!

– Men vi bor ju i Sverige.

Finns någon annan anledning än att Sverige är ett krimproduktionsland? Dras du till krim?

– Nej. Jag dras till intressanta roller. Sen blir det ofta krim. För krim är väldigt stort i Sverige. Och Frankrike och Tyskland. Min mormor i Frankrike har sett mig dubbad fyra gånger. Sverige är känt för den mörka, grå, krimvärlden. Men det är mest att det varit roller jag tyckt om.

wilma liden intervju
Jeremiah Whitmore

Wilma Lidén i veronika

Nu är du aktuell i serien Veronika där du spelar mot Alexandra Rapaport?

– Jag älskar att jobba med Alexandra, hon är självklar i rollen som Veronika. Det är en fängslande plot, jag minns att jag direkt läste sista avsnittet för att jag tyckte det var så spännande hur det skulle sluta.

Annons

Vad var svårast med din roll?

– I och med att Josefin är någon form av spöke i de flesta scenerna hade jag stora vita linser. Jag kunde inte se någonting och blev ledd av två personer. Ibland bad Jonas, regissören, mig att kolla in i kameran och jag behövde fråga var kameran var. Det var en utmaning, men också väldigt kul.

Du håller på med musik också?

– Ja, det är så himla kul! Jag har sjungit sedan jag var liten men aldrig tagit det på allvar. Jag tror att jag har varit lite rädd för att ha en “plan B” men på senare tid har jag bestämt att det är okej. Kanske till och med att jag nu har två plan A. Jag tycker alltid att tiden mellan inspelningar, ”postproduktionsdepressionen” är riktigt jobbig, och jag har jobbat mycket med att hitta ett syfte de perioderna. Förra året bestämde jag mig för att ta sången och låtskrivandet på allvar. Jag hade ingen aning om hur terapeutiskt det skulle vara. Planen är att släppa musik i år. Mitt sound är lite indie med en blinkning till punken, med personliga texter. Jag vill beröra andra, men har också kommit fram till att jag gör det mycket för mig själv. Det hjälper mig mer än vad jag kunnat tro.

Annons

I din insta-bio står ”câlinou câlinette”, en fransk barnvisa. Varför står den där?

– Jag har en lista på tatueringar jag gjort om jag inte var skådis. Den är topp ett. Det betyder typ kramis pamis. Jag tycker det ser fint ut, väldigt gulligt.

Jag listade också ut av din insta att din mormor har hus i Frankrike. Är du mycket där?

– Ja, mamma är fransk. Jag växte upp med mamma så vi var där jättemycket. Jag är en av dem som verkligen romantiserar Paris. Alltså på en ohälsosam nivå. Jag åker dit så fort jag har en ledig månad. Det är den enda stad jag varit i som jag inte har hörlurar på stan. För jag älskar att lyssna på språket och kolla på alla människor.

Wilmas stora modeintresse

Wilma pratar målande. Flera gånger tänker jag på att hon inte pratar snabbt. Det ger en känsla av att det hon säger, sägs med eftertanke. När vi pratar mode ökar plötsligt takten på hur snabbt orden kommer ur hennes mun. Alla som sett Wilma på en röd matta listar snabbt ut att hon är modeintresserad. Jag minns första gången jag insåg just det. Vi råkade vara på samma event, gästerna åkte båt och mitt bland alla svartklädda på sjön stod Wilma i rosa pälsjacka och matchande cowboyboots.

Annons

Jag tänkte ”vem är hon”?

– Det är min favoritjacka någonsin! Den är ju rosaglittrig. Helt sinnessjuk! Puffärmar, lång, magisk. Man blir glad av den. Det är många som stannat mig på stan när jag haft den och sagt att ”Jag blev typ lycklig av den här”.

Till intervjun bär Wilma ett set med jeanskjol och dekonstruerad topp med asymmetrisk korsettknytning av designern Albin Granaas. Det har revor på exakt rätt ställen och denimtyget är färgat i omgångar. Hon beskriver plagget som en storm.

Jag kan vara prinsessa en dag, andra dagar kan jag vara något helt annat.

Wilma Lidén
Wilma liden skådespelare närbild
Jeremiah Whitmore

Hur skulle du beskriva din stil?

– Det är så svårt. Min kompis sa ”en hög Lilla My”. Jag vet inte vad det betyder men jag gillade det. Jag är en kameleont. Jag kan vara prinsessa en dag, igår hade jag tyllkjol, andra dagar kan jag vara något helt annat.

Annons

Hur tänker du när du klär på dig?

– Det är bara baserat på hur jag känner den dagen. Sen kan jag ta på mig något som jag i huvudet tänker är snyggt. Så kan jag kolla i spegeln och tänka ”det är skitsnyggt men jag är inte bekväm i det just i dag”.

Vi lever i ett land där många ser likadana ut. Hur är det att vara en person som skiter i det och går ut i tyllkjol?

– Jag blev smygfotad när jag gick hit. Det är olika. Det beror på hur jag mår. Om jag är skör och någon kollar kan jag känna ”varför tog jag på det här?”. Och sen komma tillbaka till ”men jag känner mig snygg”. Jag har alltid tyckt om att sticka ut. Det har varit mitt uttryckssätt.

Hur tänker du kring hållbart mode?

– Det är superviktigt för mig att tänka hållbart med kläder. Modet har en så stor inverkan på miljön och dessutom tycker jag att äldre plagg är snyggare. Jag gillar tanken på att inte ha samma kläder som alla andra, och att plagg får leva vidare. Jag älskar second hand, jag har så många unika plagg i min garderob som jag älskar. Min favorithobby är att shoppa vintage i Paris. Jag tycker om det lite för mycket för mitt eget bästa tror jag.

Har du bra självförtroende?

– Jättebra självförtroende, jättedålig självkänsla.

Vad tror du att det beror på?

– Många saker. Men jag tror man måste ha bra självförtroende i den här branschen, annars går man sönder. Man måste lita på att man är bra. För annars kommer varje nej ta sönder en. Och det har jag inte tid med.

Fakta

Namn: Wilma Lidén.
Ålder: 22 år.
Yrke: Skådespelare.
Aktuell: I rollen som Josefin i serien Veronika.
Följ: @wilmazparty

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons