Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Stor guide till alla Taylor Swifts album – och vad du ska ha på dig på konserten

19 mar, 2024 
AvLouise Berglund
Taylor Swift Eras tour
Foto: TT
Guld med fransar, ljusblå denim eller lila klänning? Taylor Swifts album och olika eror har alla olika stil. Så vet du vilken du är – och hur du väljer outfit inför konserterna i Sverige i maj.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
8 konserter i Sverige 2024Brand logo
8 konserter i Sverige 2024

Det går självklart att gå på konsert i (nästan) vilken look du vill. Men på Taylor Swifts konserter har det blivit en trend att välja vilken era du ska komma som. Alltså vilket av hennes album du ska matcha din look utifrån under The Eras tour.

De svenska datumen för turnén är 17, 18 och 19 maj. Konserterna hålls på Friends arena i Stockholm och det blir första gången som Taylor Swift uppträder i Sverige! Att hitta rätt era och tolka den kan kännas som en klurig uppgift – men frukta inte, vi tar dem en i taget!

Så vet du vilken era du är av Taylor Swifts album

Att välja era är egentligen inte svårare än att du utgår från din favoritlåt eller ditt favoritalbum. Taylor Swift ligger aldrig på latsidan när det kommer till att producera ny musik – så det finns en hel del att välja mellan. Varje era har en viss estetik, ofta kopplad till albumomslaget, låttexterna och de looks hon bär när hon framför innehållet från respektive album på scen.

Annons

Den korta listan över vilken sorts outfit som passar till vilken sorts era ser ut såhär:

Taylor Swift: Ljusgrönt, vitt och ljusblått

Fearless: Guld

Speak Now: Lila

Red: Rött

1989: Ljusblått

Reputation: Svart och mörkgrönt

Lover: Pasteller och regnbågar

Folklore: Vitt och grått

Evermore: Gult, beige och brunt

Midnights: Midnattsblått med glitter

Så klär du dig efter varje era på Taylor Swifts konserter

Låt oss också gå igenom de olika albumen (och därmed erorna) en i taget och bryta ner vilken färg och stil som definierar dem – och framför allt vilka plagg och vilken styling.

Taylor Swift

Albumet med titeln Taylor Swift släpptes 2006. Och låt oss vara ärliga, vi alla väntar och längtar efter återutgivningen! Vibben för Taylor Swifts första album är country och boho. Tänk dig en luftig bohemisk sommarklänning, blå denim och flera armband. Satsa på ljusa färger som vitt, ljusgrönt och babyblått. Ett par cowboyboots knyter ihop looken (och gör dig extra lång om du har ståplats!).

Annons

Fearless

Fearless är det gyllene albumet. Tänk guld, fransar, miniklänningar och framför allt: strass på allt. Det här är den perfekta eran för dig som är bra på DIY. Passa på att strassa upp ett par gamla skor eller en t-shirt. Taylor Swift turnerade med sitt Fearless-album 2009 för referens, så tänk Y2K-mode. På den turnén (och nästa album Speak now) brukade hon rita sitt turnummer 13 på handen vilket är en enkel detalj för alla Fearless-fans att själva lägga till.

Taylor Swift på sin Speak now-turné i New York 2011
Taylor Swift på Madison square garden i New York under sin Speak now-turné 2011.Foto: TT

Speak Now

Lila är färgen för albumet Speak now som kom 2010. På omslaget bär Taylor Swift en lila tyllklänning. Låt den bli utgångspunkten för din look. Tänk gulligt men samtidigt uppklätt. Låt detaljer som volanger stå i fokus. Det här är ett utmärkt tillfälle att haka på den nya trenden med ballongkjol. Taylor Swift hade själv ofta lockigt stort hår under turnén med det här albumet. Med andra ord är konsertkvällen ett perfekt tillfälle för dig med lockigt hår att omfamna dina curls. Röda läppar a la Taylor passar också utmärkt till eran Speak now.

Annons

Red

För alla som gillar t-shirt med tryck är denna era perfekt! Att det dessutom är en stor trend nu under våren är ju inte heller fel. Albumet Red släpptes 2012 och temafärgen är sjävklart röd. Råkar du ha en cirkusdirektörskavaj är detta tillfället att plocka fram den (tbt till Taylor Swifts legendriska glittrika cirkus-look med käpp från Red-turnen). Tänk rött, edgy och lite hipster. Typ röd bomberjacka med t-shirt under, en oversize kavaj och skinnbyxor. Shorts med hög midja och skor i modellen mary janes hör också till Red-eran!

1989

Albumet 1989 är döpt efter Taylor Swifts födelseår, släpptes 2014 och är inspirerat av 80-talets syntpop. Estetiken är däremot ljusblå – med ett omslag som har blå himmel och måsar. Du kan antingen tolka eran i en monokrom och babyblå look. Eller så väljer du tema utifrån hitlåtarna på albumet. Gul luftig klänning som i Wildest dreams eller varför inte Cheerleader-looken från Shake it off. Här funkar även plagg i metallic och paljetter – vilket Taylor ofta själv burit på scen när hon framfört musik från 1989.

Taylor Swift under sin Reputation tour i Australien 2018.
Taylor Swift under sin Reputation tour i Australien 2018.Foto: TT

Reputation

Reputation är kanske Taylor Swifts mest dramatiska album med tanke på att hon raderade innehållet på sina sociala medier inför släppet 2017. Svart, mörkgrönt och ormdetaljer är i fokus när det kommer till looks. Tänk bodys, skinnkjol med slits, stövlar, cutouts och svarta naglar. Eller ormskinsmönstrade byxor och kavajer med skarpa snitt. Ett örhänge eller halsband med en orm är pricken över i:et!

Lover

Lover är lookmässigt i princip motsatsen till Reputation. Det färgglada mysalbumet kom 2019 och Taylor Swift har själv beskrivit det som ”ett kärleksbrev till kärleken”. Omslaget är pastelligt i regnbågens färger med skrivstil. Tänk romantiskt luktsudd i val av konsertoutfit. Fokus ligger framför allt på färgerna rosa, babyblått och lila. Fram med all things hjärtan, strass och paljetter. Låt din look vara blommig! En kavajklänning, paljettkjol, prickiga byxor eller plagg med fransar funkar utmärkt. Och regnbågsdetaljer och hjärtan när det kommer till både hår-accessoarer och smycken.

Annons

Folklore

Alla cottage-core älskare, se hit! Om Lover var romantiskt mysigt så är Folklore sommarmyset. Stickat, rutiga klänningar och koftan står i fokus. Tänk lite Lilla huset på prärien-vibbar men modernare. Färgmässigt gäller framför allt vitt och grått. Du kan också välja det mer svepande bohem-spåret som Taylor gör när hon framför musiken. Luftig krämfärgad klänning a la skogsälva med silvriga smyckesdetaljer och du är redo för en konsertkväll att minnas.

Omslaget till Taylor Swifts album Evermore
Omslaget till albumet Evermore.Foto: Taylor Swift

Evermore

Evermore är höstmyset personifierat. Flanell, rutigt och overshirts i varma neutrala färger som gult, beige och brunt sätter tonen för eran. Den vita stickade koftan fungerar också utmärkt här. Även bohemisk klänning i neutral toner. För den som vill vara mer uppklädd: Tänk fin på vintermiddag. Fram med plaggen i sammet. På albumomslaget har Taylor Swift inbakad fläta – en skön konsertfrisyr för den med långt hår.

Annons

Midnights

När det gäller albumet Midnights är det bara att plocka fram strassen igen. Midnattsblått är erans färg. Tänk siden, glossy och lyxigt med ett inslag av stjärnhimmel. En mörkblå halternecktopp med glittriga detaljer matchat med svart underdel är ett alternativ på look. Även klänning funkar toppen – både kort och längre. Fransar, paljetter a la Paco Rabanne eller plagg i skirt tyg för att ge en känsla av natt. Ett enkelt sätt att inkorporera strass är att använda det i håret eller i din sminkning.

Men om jag inte har ett favoritalbum från Taylor Swift då?

Du måste inte välja en era inför din look till konserten. Vill du ändå ha en look som andas Taylor Swift är denim alltid ett säkert kort. Eller plagg och skor med strass. Fransar funkar alltid – både på klänningar och jackor. Även t-shirt med tryck. Cowboybootsen som eventuellt ligger och skräpar i garderoben från förra modesäsongen är också perfekta att ta ut och lufta den här kvällen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons