Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Love Actually fyller 20 år – inspireras av Jamie Bennets eviga vinterstil

06 dec, 2023 
AvRebecca Jardsdotter
Ändra det berömda citatet ”It’s my favourite time of the day, driving you” till att avslutas med ”dressing you” och – et voilà! – Jamie Bennet blir stilsäkert och avslappnat en gedigen garderobskompanjon att ta armkrok med genom december.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Britney Spears mest ikoniska Y2K-looksBrand logo
Britney Spears mest ikoniska Y2K-looks

Julen nalkas. Du kysser din förkylda tjej hejdå i sängen, du går på ett bröllop där gästerna överraskas av livemusik med tillhörande brassband och av brudgummens något märkliga val av en chockrosa skjorta med matchande slips. Du är glad, nästintill upprymd, och vill berätta allt för den du älskar. Givetvis svänger du förbi hemmet innan bröllopsfesten – men hittar henne, dessvärre, smusslandes med din egen bror. Typiskt. Minst sagt.

Vad kan då en sådan omvälvande situation behöva, utöver tårar och nya decemberplaner? Stilsäkra kort. No-brainers. Plagg som funkar i alla lägen, som går att plocka fram år efter år, i en mix av både slittåligt och snällt. Stadiga garderobsklassiker kanske inte på studs läker ett brustet hjärta, men de kan ta dig till ett litet hus i Frankrike, till uppstarten av skrivprocessen av din egen bok, eller till att så småningom hitta ett nytt par ögon att förälska sig i. Bevisligen.

Annons

Love Actuallys egen Jamie, spelandes av en älskvärd Colin Firth, levererar med bravur en författarstil i exil – värd att kolla in, inspireras av, handlöst falla för, och slutligen anamma.

DEN VÄRMANDE POLOTRÖJAN

Finns det något plagg som utstrålar både kulturellt kapital och ultimat mysfaktor lika starkt som polotröjan? Svaret är nej. Med ärmar långa nog att dra ner över handryggen som rör sig över skrivmaskinen (eller den mellandagsrea-skrollande tummen), en krage att gömma hakan, munnen och nästippen i och ett följsamt, mjukt material blir polotröjan en evig trotjänare. Vinter efter vinter.

Annons

Melerad polotröja i ull

Cos
Polotröja
Köp tröjan här.ReklamlänkPolotröjan stickad av ren ull, tillverkad i moulinégarn, i en krämvit och chokladbrun palett för en texturerad finish.

Polotröja i återvunnen ull

Filippa K
Polotröja
Köp tröjan här!ReklamlänkEn oversize polotröja i återvunnen ull. Designad med en extra lång ärmlängd och afterski-inspirerad ribb i halsen.
Annons

Brun kashmirpolo

House of Dagmar
Polotröja
Stickad av italiensk ekologisk kashmir och med en bred, avslappnad passform.
Annons

DEN SKYDDANDE HALSDUKEN

En accessoar som synts flitigt under vinterns modevisningar har, förvånande nog, varit halsduken. Hos märken som Saint Laurent, Michael Kors, Kenzo, Etro, The Row, Eudon Choi (etcetera) har halsduken fladdrat förbi stor som liten, mönstrad som monokrom. Vår egen stilinspiratör, Jamie, väljer en grå, virkad variant att hålla sig varm med när han på julafton inser att familjen i England får vänta – det finns ju en Aurelia i Portugal att flyga till. ”A man’s got to do what a man’s got to do”.

Randig halsduk i ullblandning

Acne Studios / Wakakuu
Randig halsduk
Köp halsduken här.ReklamlänkDen klassiska halsduken från Acne Studios har ett randigt mönster med fransar i båda kantsluten. Tillverkad av en mjuk ullblandning och dekorerad med märkets logotyp.
Annons

Ribbstickad halsduk i chenille

Arket
Ribbstickad halsduk
Köp halsduken här.ReklamlänkRibbstickad halsduk i ett mjukt chenillegarn.

Bred halsduk i mohairblandning

Other Stories
Grå halsduk
Köp halsduken här!ReklamlänkEn stickad halsduk i mohair och ull, kantad med fransar.
Annons

JAG HAR KOLL BARA INTE JUST NU-SKJORTAN

Du vet aldrig när du behöver hoppa ner i en iskall sjö för att 1. Bevisa din coolhet för någon du gillar 2. Rädda ditt bokmanus som du inte gjort någon kopia på. Den oversize:ade skjortan gör dig, helt enkelt, redo för det mesta.

Sandfärgad skjorta

By Malene Birger
Sandfärgad skjorta
Köp skjortan här!En klassisk skjorta med vida ärmar och en generell oversizelook.
Annons

Randig skjorta

Our Legacy
Rosarandig skjorta
Köp skjortan här!Tillverkad i ett randigt portugisiskt bomullstyg med oversized passform, pärlemorknappar och ett längre bakstycke.

Blå jeansskjorta

Levi's / H&M
Jeansskjorta
Köp skjortan här.ReklamlänkEn mjuk, klassisk jeansskjorta med oversizelook.
Annons

GRÅTT PÅ GRÅTT PÅ GRÅTT

Här behöver vi rekonstruera lite. Vi fokuserar på Jamies t-shirt och Aurelias kofta och – vips! – så har vi skapat en helgrå outfit av garderobsklassiker, helt rätt i tiden. Trendigt och evigt på samma gång.

Kofta i kashmir och ull

Arket
Grå kofta
Köp koftan här.ReklamlänkEn mjuk kofta av återvunnen kashmir och RWS-certfierad ull. Koftan är V-ringad med normal passform och ribbade muddar.
Annons

Melerad t-shirt

Cos
Grå t-shirt
Köp tröjan här!ReklamlänkEn t-shirt i av kraftig ekologisk bomull med en snygg ribbad halsringning.

Jeans

Samsøe Samsøe
Grå denim
Köp byxan här!Högmidjade jeans med breda ben.
Annons

DEN SJÄLVSÄKRA ROCKEN

När en på julafton hoppat på ett flygplan, rest från kallt till varmt, och det är dags för frieri – dessutom på ett språk en nyss lärt sig – gäller det att besitta en hel del självförtroende. Särskilt när en också har en hel by i släptåg. Och vad kan utgjuta mer pondus än skarpa axlar, skräddade beslag och slittåligt material? Både till en själv och till de som nyfiket ser på! Den självsäkra, lättburna rocken blir snabbt en given del av vinterns minnen (Vem glömmer den outfit Cameron Diaz bär när hon anländer till det lilla brittiska huset i The Holiday? Ingen!) och blir genom åren ett minne i sig. ”Älskling, minns du julen 2003?” lär Jamie säga till Aurelia idag, och hon svarar nog ”Hm, nej, men jag minns att du hade din mörkbruna kappa redan då. Tänkte du på något särskilt?”

Annons

Dubbelknäppt skräddarsydd rock

Filippa K
Grå rock
Köp rocken här!ReklamlänkDubbelknäppt skräddarsydd rock med rymlig passform och höga vadderade axlar. Tillverkad av en ullblandning som är upcycled från tidigare Filippa K-produktionsrester.

Rock i ull och alpacka

Holzweiler
Brun rock
Köp rocken här!Dubbelknäppt, ljusbrun kappa med bälte i midjan. Ett ytterlager av ull och alpacka och ett foder i återvunnen polyester.
Annons

Mörkbrun kappa

Amomento / Aplace
Mörkbrun kappa
Köp kappan här!Kappa från Amomento i ull. Jackan har en button up-krage, ett avtagbart midjebälte och en fin timglas-skärning.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons