Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

11 goda tips för en matigare sallad

30 aug, 2023 
AvRedaktionen ELLE
11 goda tips för en matigare sallad
Sallad kan visst vara höstmat, om du gör den lite matigare, varmare och mustigare. Här får du ett par tips på hur du kan tänka och vad du kan använda för ingredienser för att laga höstens godaste sallader.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioliBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Att sallad är tråkig smaklös sommarmat är en myt som vi slår hål på nu – sallad är så mycket mer än bara gröna blad, gurka och tomater. Det finns massor av sätt att göra din sallad mer matig, som att blanda kalla och varma grönsaker, ösa på med mättande gryn eller välja en ny dressing som piggar upp. Man kan tänka färgglatt och textur, det brukar resultera i en riktigt god sallad. Som du säkert redan förstår så är möjligheterna oändliga, vi listar här ett par enkla tips samt våra favoritsallader!

Annons

11 sätt att förvandla höstsalladen till comfort food

1. potatis

Potatissallad är ett smart sätt att göra salladen matigare

Potatissallad är inget nytt och ofta förknippat med sommar. Det fina med potatis är att den går fint att både koka och rosta och sedan ha i salladen. Ta den härliga sötpotatisen tex. – den rostar du enkelt i ugnen i lite olja, antingen i klyftor, bitar eller skivor, beroende på hur stor potatisen är. Låt potatisen svalna lite innan du blandar ner den i en sallad med lök, getost eller en smakrik dressing som kan svara mot potatisens sötma och mjukhet.

Annons

Recept på matig potatissallad>>

2. Rotfrukter

Rotfrukter i sallad är så gott!

Om man inte passar på att frossa i betor och morötter i regnbågens alla färger så här års missar man verkligen något. Maten blir verkligen en fröjd för ögat och för smaklökarna – och det är superenkelt. Skiva morötterna eller betorna tunt och rosta i ugnen med lite olja. Innan du blandar ner dem i din sallad kan du smula lite fetaost över som får mjukna av värmen. Eller så strimlar du betorna för en extra läcker sallad!

Annons

Recept på rödbetssallad med pomelo och avokado>>

3. Gryn

Satsa på en mättande sallad med pärlgryn, parmaskinka och varma grönsaker

Trött på pastasallad? Ersätt med gryn. Det finns massor av goda och matiga gryn som förgyller din sallad och gör den mer mättande. Testa till exempel matvete, pärlcouscous eller quinoa. Grynen är naturella i smaken, så de passar till vilken sallad som helst. Koka dem gärna i lite buljong i stället för bara vatten för att ge dem lite karaktär och en mer fyllig smak.

Recept på pärlgrynssallad med grillade grönsaker>>

4. Ost

Ost i sallad är ett säkert kort!

Oavsett vad du har för ingredienser i övrigt i din sallad passar det nästan alltid med en ost, det gäller bara att välja rätt ost. Om du har en sallad med i övrigt söta och snälla smaker är det fantastiskt att få bryta av med en ost med lite spets, som chèvre, gorgonzola eller feta. Om du redan har mycket smak och sälta i salladen kan det vara otroligt gott med en mer smakvänlig mozzarella för att bidra med en krämig mjukhet.

Annons

Recept på tomatsallad med burrata>>

5. nudlar

Om du vill testa något nytt så rekommenderar vi att du vågar dig på en nudelsallad

Nudlar är också ett suveränt sätt att byta ut kolhydraterna i din sallad! Det är lätt att begränsa sig till att servera nudlarna med wokade grönsaker eller i soppa men bland annat glasnudlar gör sig suveränt i en frisk sallad med färskpressad lime, mynta och koriander (för den som gillar det!).

Annons

Recept på nudelsallad med misodressing>>

6. Bröd

Panzanella är en italiensk brödsallad som vi gör mer mättande med kyckling och avokado

Absolut, bröd är gott vid sidan av men också gott att ha i! Stora munsbitar av bröd i salladen gör den både mättande, knaprig och otroligt god. Att använda bröd i maten är också ett perfekt sätt att göra sig av med bröd som har blivit lite torrt. Rosta brödkrutongerna i ugnen eller stek dem i en stekpanna. Smaksätt gärna med några grovt hackade vitlöksklyftor eller örter för att ge brödet mer smak. Eller gör en panzanella, italiensk brödsallad!

Annons

Recept på panzanella med kyckling>>

7. Broccoli, blomkål och brysselkål

Tänk att rå brysselkål kan vara så gott i sallad!

De här tre B:na får stå tillsammans som förslag på lite grövre grönsaker som är perfekta att ha i en sallad om man ger dem rätt förbehandling. Skär dem i små bitar, ingen vill ha hela munnen full av en stor broccoli, det blir för träigt. Så buketter av blomkål och broccoli eller små bitar eller plockade blad från brysselkål ger istället bra textur och en matig känsla. Det går bra att ha blomkålen och broccolin rå eller marinerad i en god dressing, men du kan också fräsa dem snabbt eller blanchera dem. Brysselkålen blir en riktig smakhöjdare om du först rostar den i ugnen.

Annons

Recept på brysselkålssallad med äpple>>

8. Frukt

Rödkål, citrus och avokado blir en otroligt god höstsallad fullproppad med vitaminer

Som du kanske märkt hittills i den här listan så gillar vi frukt i sallad. Frukter som persika, plommon, äpple eller fikon bidrar med en behaglig sötma till salladen. Tänk på att matsallad med frukt kräver något som svarar upp mot fruktens sötma, till exempel en salt ost som parmesan eller salta krutonger. Även frisk citrus ger salladen ett härligt sting och generöst med c-vitaminer!

Recept på rödkålssallad med citrus>>

9. Ägg

Tillsätt perfekt kokade ägg i salladen så blir den direkt matigare

Att toppa salladen med ägghalvor är ett perfekt sätt att få salladen mättande, även för den hungrigaste. Ägg går att kombinera med mycket, men ägg och en kryddig senapsdressing är verkligen en match made in heaven. Om du har möjlighet kan du servera äggen lite varmt och gärna ha en krämig gula. Säkerhetskoka inte äggen för länge, en stenhård äggula blir torr och trist.

Annons

Recept på sparrissallad med ägg>>

10. Bönor och linser

Så gör du en matig tabbouleh med kikärter och halloumi

Med baljväxter i salladen kommer du att hålla dig mätt hela dagen. Dessutom är det otroligt gott! Vitlöksfrästa haricot verts, marinerade kikärter eller buljongkokta linser är ett perfekt proteinrikt tillskott till vilken sallad som helst. Om du inte har kryddat upp bönorna mycket kan du inte lita på dem som smakbärare utan de behöver lite hjälp av mer smakstarka kompisar som rödlök, oliver eller gremolata.

Annons

Recept på tabbouleh med kikärter>>

11. Protein

En vietnamesisk biffsallad håller dig garanterat mätt länge

Det kan kännas givet men glöm för gudsskull inte proteinet! Proteinet du väljer kommer göra att du håller dig mätt längre och bidrar med en härlig textur till salladen. Dessutom går ju såväl kött, som kyckling, lax eller tofu att äta kallt om du är på språng och inte hinner värma. Här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser!

Recept på vietnamesisk biffsallad>>

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons