Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Hemmaliv: Så överlever ni vardagsbråken

20 mar, 2014 
AvKatarina Matsson
Annons

Ett hem med mer än en boende blir lätt ett minfält av potentiella konflikthärdar. Bråkar ni alltid om städningen, disken och tvätten? Vi vet hur ni löser vardagsbråken. I första artikeln under vår nya vinjett Hemmaliv tipsar parterapeuten Christel Dopping om hur man kommer till rätta med hemmets ordningsfrågor.

Av Anders Bergmark  Illustration Team Hawaii

sa-loser-ni-vardagsbraken

Man skulle kunna tro att de stora konflikterna i svenska hem också gällde de stora sakerna: tillståndet i världen, barnens välmående eller guds eventuella existens. Men nej. Undersökning efter undersökning visar att näst efter pengar så är det hemmets vardagliga små göromål som förvandlar relationen till ett utmattningskrig – städningen, disken och tvätten.

Annons

Bara att fråga runt på redaktionen visade sig vara att lyfta på locket till en krutdurk. En kollega har en partner som ständigt lämnar högar efter sig men grälar på barnen för att de inte städar. En annan lever i en relation där partnern gnuggar med dammsugarmunstycket tills det pyr i mattan för att sedan kritisera kollegans glesa, lugna svep. Det verkar inte finnas någon gräns för vår förmåga att hitta saker att irritera oss på hos varandra. Hemma hos mig går resten av familjen omvägar kring diskmaskinen eftersom det uppenbarligen bara är jag som förstår hur den ska fyllas.

Är det verkligen värt att framhärda i att försöka förändra den andres sätt att göra saker? Vore det bättre att försöka stå ut? Och handlar det verkligen bara om disken?

Samtalsterapeuten och författaren Christel Dopping arbetar bland annat med kommunikationsproblem och konfliktsituationer i parrelationer. Hon tipsar om tre frågeställningar att börja med för att skingra krutröken:

Annons

1. Är det viktigare för mig att få min vilja igenom än att jag och min partner mår bra tillsammans?

2. Är konflikterna resultatet av ett kontrollbehov, det vill säga att jag vill ha det på mitt sätt för att känna mig lugn och trygg?

3. Är konflikterna symtom på otillfredsställda behov, som behovet av att bli sedd, förstådd, respekterad eller uppskattad?

Att få syn på vad konflikten egentligen handlar om gör det enklare att prata om den på ett konstruktivt sätt.

– Generellt sett har vi svårt att kommunicera tydligt vad vi känner, behöver, önskar och vill. Istället blir det kritik, klagomål och gnäll. Om man tänker att det bakom varje klagomål döljer sig ett önskemål och istället kommunicerar det så behöver inte partnern känna sig kritiserad. Istället för ”du städar aldrig upp efter dig”, prova att säga: ”när du inte tar hand om dina kläder på golvet känner jag att du inte respekterar mitt behov av ordning”, säger Christel.

Det låter ju inte så svårt. Fast jag förstår ärligt talat inte hur svårt det kan vara att fylla diskmaskinen heller. Packa tätt, men inte så tätt att vattnet inte kommer åt!

Hem och relationer är ämnet för vinjetten Hemmaliv. Maila gärna tips på uppslag till: [email protected]

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons