Annons

Annons


Bohemisk vintage och modern design

Mitt i Malmö bor Karolina Vertus och Daniel Magnusson tillsammans med sina två döttrar i en lägenhet i ständig förändring.

Annons

Kreatör ut i fingerspetsarna får man nog säga att hon är, stylisten, make up-artisten och butiksinnehavaren Karolina Vertus. Alltid tusen järn i elden – är hon inte på plåtning någonstans i världen så är hon i sin butik Miloii, som flyttade till nya vackra lokaler i våras. Och är hon inte där heller så håller hon säkerligen på med något inredningsprojekt hemma i lägenheten i centrala Malmö, som hon delar med sambon Daniel Magnusson och döttrarna Trinnie Lee och Bon. När hon behöver koppla av ritar hon hus, det har hon gjort sedan barnsben.

Av Emma Persson Lagerberg
Foto Andrea Papini

arbetepagar_vardagsrum2

Det är ett fantastiskt ljusinsläpp i lägenheten som ligger längst upp på ett hörn i huset. Den vackra taklampan kommer från Ay Illuminate och finns hos Miloii, soffbordet är köpt hos Vintage by Nin.

– Vi hinner liksom aldrig bli klara med renoveringen av lägenheten för det dyker upp nya idéer och lösningar hela tiden. Nu måste jag nog ligga lågt ett tag – tror inte att min man är redo för några större projekt just nu, efter att vi flyttade butiken och renoverade hela lokalen själva. Fast kanske att vi bara måste måla lite, lite…

Har man huvudet fullt av idéer underlättar det om man lever ihop med en snickare, Daniel jobbar till vardags med att renovera gamla kyrkor över hela landet.

– Det innebär att han är extremt noggrann, så det blir inte alltid lika snabba resultat som jag önskar. Projekten blir liksom lite större än jag tänkt från början. Jag är å andra sidan så spontan att han inte riktigt hänger med i svängarna. Men när Danne väl tycker till om någonting så är hans vilja lag, säger Karolina.

arbetepagar_vardagsrum1

I ett gammalt vitrinskåp i hörnet av vardagsrummet ryms olika minnesprylar och en och annan uppstoppad fågel. Speglarna på väggen kommer från Gubi och golvlampan från Madame Stoltz.

Hemmet är fullt av vackra saker, minnen, fynd från olika resor och från många besök i Köpenhamns antikaffärer. Ganska ofta hittar man också minst en surfbräda, spår av Linas och Daniels olika projekt, Trinnie och Bons legobyggen lite här och där och kassar med kläder som ska iväg på nån plåtning. Familjeliv med andra ord. Trots det känns hemmet både lugnt och rogivande.

– Danne behöver inte särskilt mycket, jag har nog ett annat behov av saker. Jag gillar fina saker och kan längta till vissa köp. Och jag älskar alla mina ärvda minnesprylar som bor lite överallt. Danne är nöjd om han får ha sina vinylskivor.

Men har man ritat hus som avkoppling sedan man var barn borde väl ändå drömmen vara att rita ett eget hus, från grunden?

– Vi hade nog hållit oss till ett sommarhus. Med högt i tak och stora ytor. Och så älskar jag små trappsteg av någon konstig anledning. Danne är mer för koja än slott så det hade kanske blivit en form av en gammal lada med trappsteg lite överallt. Gamla träfönster och lite råare material som sten. Framför allt en plats där våra stora familjer och vänner hade kunnat hänga. Och en skateramp i trädgården! Nära havet får det gärna vara …

arbetepagar_kok

Köket flyttades när Lina var höggravid med Bon ”vi insåg att vi behövde fler rum”. Köksinredningen kommer från Ikea, den svarta marmorn fyndades på Byggåtervinningen. På väggen sitter en samling favoritsaker och vägglampor från Bestlite. Taklampa från Petite Friture. Stolar av Charlotte Perriand.

arbetepagar_matplats1

Vardagsrum, kök och sovrum ligger i fil ut mot gatan. Metallskåpet till vänster kommer från House Doctor och det grå skåpet till höger kommer från Ikea. Matta i köket från Tine K och taklampa från Petite Friture, båda kan köpas på Miloii. Stolar Les Arcs, design Charlotte Perriand.

arbetepagar_sovrum

Bon sover i föräldrarnas sovrum i en vintagesäng. Sänghimmel från Numero 74 och den rutiga filten kommer från Lucky Boy Sunday. Det stora asiatiska skåpet i sovrummet har hängt med så länge att Lina inte minns var det köptes. Tavlan och barnstolen är köpta second hand.

arbetepagar_hall

I änden av hallen finns badrummet och ingången till Trinnie Lees rum. Klädhängaren kommer från vintagebutiken Wiingard i Köpenhamn, mattan köpte Karolina när hon var i Marocko på jobb. Även taklamporna är köpta second hand.

arbetepagar_barnrum3

Femtio nyanser av pastell i Trinnie Lees rum. Sängen fick de av en vän, sänghimmeln kommer från Numero 74 och överkastet är köpt på loppis. Mattan kommer från Casa Marrakech.

arbetepagar_barnrum2

Det gröna skåpet är köpt på loppis, precis som det gamla dockskåpet. Sadelpallen i skinn kommer från Karolinas mormor.

arbetepagar_barnrum1

Det finns mängder av detaljer att upptäcka i Trinnies rum. Den lilla husformade prylhyllan kommer från Ferm Living. Sänghimmel från Numero 74 och överkast köpt på loppis. Alla gosedjuren kommer från Lucky Boy Sunday.

arbetepagar_matplats2

Vy från köket in i vardagsrummet. Köksbordet hittade en vän till Lina på Lauritz, vintageköksstolar från Tolix och Charlotte Perriand. Taklampan från Petite Friture finns på Miloii.

Du kanske också gillar:

FÖLJ ELLE DECORATION PÅ FACEBOOKAnnons
Annons
Annons

Laddar