Annons

Annons


Hemma hos: Naturnära drömhus i skärgården

Husets material är valda för att smälta in i omgivningen: furu bestruket med järnvitriol till fasaden och sedumtak.

Arkitekten Linda Näslund ritade ett härligt sommarhem till sin familj som samspelar med naturen runt omkring.

Av: Filippa Egnell Text: Anders Bergmark Foto: Magnus Anesund

När arkitekten Linda Näslund och hennes man köpte den vackra naturtomten vid ett sund i Stockholms skärgård stod redan ett hus på en höjd ovanför farleden. Det var en enkel fiskarstuga, på tjurigt skärgårdsmanér vänd bort från vattnet. Efter några år ritade hon ett nytt hus för samma plats men vänt ut mot sundet nedanför. Den gamla stugan och naturen runt omkring fick bli utgångspunkt för det nya.

Annons

Husets material är valda för att smälta in i omgivningen. Ytterväggarna är klädda med ohyvlad furu som bestrukits med järnvitriol för att gråna vackert med tiden. Till de återplanteringar som ändå behövde göras valde Linda till stor del växter som finns naturligt i skärgården och stenläggningarna är gjorda i granit. Ovanpå huset grönskar ett sedumtak.

Uteplatsen har en stenläggning av granit.

Uteplatsen har en stenläggning av granit.

– Det var viktigt att huset skulle smälta in i naturen. Det är ganska stort, men byggt med ett souterrängplan och placerat med hänsyn till terrängen för att vi skulle slippa spränga så mycket, berättar hon.

Soffa och soffbord Teatime, från Paola Lenti.

Soffa och soffbord Teatime, från Paola Lenti.

hall-träpanel-golv-av-ändträ-trasmattor-foto-magnus-anesund

I arbetsrummet en trappa upp står en dagbädd från Ikea. Golvlampa Baklava, design Claesson Koivisto Rune för Örsjö Belysning. Den blommiga tapeten kommer från Mimou.

Uthuset nere vid vattnet rymmer en vedeldad bastu.

Uthuset nere vid vattnet rymmer en vedeldad bastu.

hus-skärgården-linda-näslund-arkitekt-foto-magnus-anesund

Linda har ritat huset vänt mor den magnifika utsikten över fjärden.

uteplats-sjöutsikt-pool-skärgården-foto-magnus-anesund

Poolen är placerad där det var en naturlig sänka.

uteplats-fikonträd-bänk-kuddar

Favoritplats med kvällssol.

kök-kvänum-lampor-kvist-jonas-bohlin-örsjö-belysning-öppen-spis-foto-magnus-anesund

Köket kommer från Kvänum och lyses upp av Kvist-lampor i taket, design Jonas Bohlin för Örsjö Belysning. Barstolarna vid köksbänken är från kollektionen Flo, ritad av Patricia Urquiola för Driade.

Familjen åker hit på helger och skollov, men huset är tillräckligt stort för att kunna användas mer permanent i framtiden. På övervåningen ligger sovrummen, barnens lekrum och ett arbetsrum. En trappa ner ligger köket, ett allrum, gästrum och teknikrum. Insidan av huset återknyter också till den gamla fiskarstugan.

– Man vill kunna gå rakt in med sandiga fötter. Stugan hade ett slitet och oömt brädgolv. Jag valde ett kubbgolv av slitstarkt ändträ som man förr använde i verkstäder, säger hon.

vedeldad-bastu-aggregat-från-harvia-foto-magnus-anesund

Vedeldad bastukamin.

badrum-med-sjöutsikt-randig-klinker-inspiration-foto-magnus-anesund

Badrum med utsikt.

Taken och många väggar är klädda med vitmålad träpanel. Till badrummen hittade Linda randiga cementplattor som fångade upp randigheten i panelen och taket.

badrum-inredning-randigt-kakel-foto-magnus-anesund

Randiga cementplattor badrummet speglar randigheten i trätaket.

infinity-pool-skärgården-foto-magnus-anesund

Linda valde att måla poolen svart för att ge vattnet samma färg som fjärden nedanför.

Du kanske också gillar:



Annons
Annons
Annons