Annons

Annons


Mjuk minimalism i gamla guldsmedsbutiken

Tony och Åsa Löfling lät bygga om sin guldsmedsbutik till bostad. Arkitekten Johan Israelson skapade en varm och inbjudande inredning av betong, stål och lutat trä.

Annons

Från utsidan ser den före detta lanthandeln ut som just det, en präktig huskropp klädd i träpanel, placerad vid landsvägen i det vackra västmanländska jordbrukslandskapet. Men innanför dörren väntar en överraskning – en gråtonad och rå, men överraskande varm inredning, konsekvent utförd i betong, lutbehandlat trä och stål. Matta väggar och golv sprider och mjukar upp dagsljuset. I brädtaket skapas ett linjespel av rör med utanpåliggande el

Av Tina Hellberg
Text Anders Bergmark
Foto Johan Sellén

guldhuset_kok_utanpaliggandeel

I det rymliga köket finns gott om plats att umgås och laga mat tillsammans. De stora bänkskivorna i betong är gjutna på plats. Barpallar Swansea från Barstol.se. Kök, Deer Design/Johan Israelson. Lampsocklar av industrikeramik med klara glödlampor. Skjutdörr, design Johan Israelson/Norra Gotland. Konstverk på den bortre väggen av Kinga Fågelberg. Stege och vinställ, Johan Israelson/Norra Gotland. Industrigolvlampa, secondhand.

Tony och Åsa Löfling köpte huset 1999 för att öppna en guldsmedsbutik i gatuplanet. De första åren bodde familjen en trappa upp, men när döttrarna Emma och Linn växte upp flyttade familjen till Köping. För två år sedan bestämde sig Tony och Åsa för att slå ihop guldsmedsbutiken med företagets verkstad trehundra meter bort. Därmed stod undervåningen tom och efter att ha funderat på att sälja huset bestämde de sig istället för att flytta tillbaka. Så snart det beslutet var fattat vände de sig till arkitekten Johan Israelson, som är Tonys kusin, för att bygga om butiken till bostad.

– John fick helt fria händer. Vi visste ju i stora drag hur han jobbar och tänkte att om det skulle vara någon detalj som känns ovan så kan vi leva med det, berättar Tony.

guldhuset_matplats

Vardagsrum och kontor sett från köket. Väggarna är putsade med klassisk gotländsk kalstensputsblandning.

Johan flyttade ingången från det som nu är köket och satte upp en vägg för att skapa ytterligare ett sovrum. I övrigt är planlösningen i stort sett oförändrad. Men en besökare från förr skulle inte känna igen sig.

– När jag kom dit första gången så var det fortfarande en guldsmedsbutik, lite trång och mörk. Jag kände direkt att jag ville öppna upp ytorna, göra det ljusare och jobba extremt enkelt med få material. Jag följer alltid min första impuls och har varit väldigt strikt med att det skulle vara en gråskala, säger Johan.

De matta trägolven är blekta med lut och sedan såpade. Brädväggarna är också lutbehandlade och till de putsade ytorna valde Johan klassisk gotländsk kalstensputsblandning. Dörrpartier och element är målade med rostskyddsfärg för att få den rätta råa känslan. Dessutom är det mesta av inredning och möbler ritat för huset av Johan. Både kökets massiva bänkskivor och skivan till det tunga matsalsbordet är gjutna på plats.

guldhuset_sovrum

Bakom sängens huvudända finns ett skåp med klädförvaring.

Ombyggnaden tog omkring ett år. För familjen Löfling var det värt väntan.

– Vi är väldigt nöjda. Det blev en varm känsla här inne, fastän han har använt råa och hårda material. Jag tror att det beror mycket på att han har gjort de sociala ytorna i köket och vardagsrummet så stora, säger Tony.

– Vi flyttade in i mars och kände att vi inte ville åka bort på semestern, vi ville bara vara här. Nu ser vi fram mot den första vintern när det blir mörkt och vi får tända kaminen.

guldhuset_badkar

Gjutet badkar och badrumsmöbel, design Johan Israelson/Norra Gotland. Spegeskåp av Deer Design/Johan Israelson.

Se alla bilder från hemmet i bildspelet nedan!

 

Du kanske också gillar:

FÖLJ ELLE DECORATION PÅ FACEBOOK



Annons
Annons
Annons

Laddar