Annons

Hemma hos: Sommarbostaden som blev permanent

|
publicerad 31 jul 2014  
Annons


Det är dags för ett återbesök i Gunnel Sahlins ateljé. Sommarbostaden i Sörmland som blev till året runt-boende bjuder på massor av idéer som passar lika bra i stan! Klicka på bilderna för att se dem i större storlek. 

Av: Gill Renlund  Text: Anders Bergmark  Foto: Martin Löf

Vad kan vara mer passande för en konstnär än ett hus där kreativiteten sitter i väggarna? För att inte tala om i golvet – golvbrädorna i Gunnel Sahlins ateljé är så nötta av generationer skolbarns fötter att kvistarna sticker upp som små bulor i golvet.

Det var i slutet av 90-talet som konstnären och formgivaren Gunnel Sahlin och hennes dåvarande man letade efter ett sommarhus. De tittade på en förre detta skola, belägen på en liten höjd med utsikt över det sörmländska jordbrukslandskapet. När de klev in i den förre detta solsalen var saken klar.


Entrén med lusthuset skymtande bakom hörnet.


– Det här är anledningen till att vi köpte huset, konstaterar hon när hon öppnar dörren in till det som idag är en stor ateljé.

Det första som slår en är ljuset som faller in från de stora fönstren. Här är det alltid ljust, oavsett vilket väder det är ute. Två stora bord mitt på golvet ger got om utrymme för Gunnel och sonen Dante, tio år, att arbeta på sina respektive projekt.


I soffan Dante och Gunnel.


De låga skåpen med glasdörrar stod tidigare på Konstfack, där Gunnel var professor på facket för glas och keramik. Bokstävers grafiska uttryck är en stor inspirationskälla. Golvet har hon målat med lackfärg.


Skolan byggdes 1890. De enda större ingrepp som Gunnel gjort är dels en köksdörr ut till trädgården  och dels en vägg som delar upp den stora entréhallen. I de bakre delen, där skolbarnen åt sina medhavda smörgåsar, finns idag ett magnifikt badrum med rutigt klinkergolv och ett badkar i mitten. Liksom i de flesta rum finns också en rejäl vedkamin. På vintern kan det bli ordentligt kallt inomhus. På bilden syns farstun med ingång till skolsalen.


Badrummet är inhyst i vad som tidigare var entréhallen.


Efter att makarna separerat bestämde sig Gunnel för att prova att bo i huset året om. – När Dante skulle börja skolan hade jag blivit mer och mer intresserad av trädgården och började känna mig instängd i stan, berättar hon.

Den lummiga trädgården som omger huset är helt och hållet hennes egen skapelse. Den tidigare ägaren hade låtit backen ner mot vägen växa igen och när de gallrade upptäckte de en plan yta där det hade stått en syrenberså. Gunnel fick idén att bygga ett lusthus på platsen och köpte fönster och glasade dörrar av en granne. Sedan dess äts alla middagar under sommarhalvåret med utsikt över det kvällssolsdränkta landskapet.


Gunnel berättar att hon började gå på auktioner i tolvårsåldern hemma i Umeå. När hon flyttade hit tog hon med sig allt hon samlat på sig genom åren. Vart man vänder sig står eller hänger vackert patinerade eller ommålade gamla möbler och föremål. Dessutom är den jättelika vinden fylld med möbler som inte rymdes eller passade i det gamla huset, bland annat mycket funkis.

– Jag ser huset som någonting levande. Ibland tar jag bort något och ställer fram någonting levande. Ibland tar jag bort något och ställer fram någonting annat, det är ett sätt att uttrycka mig. Jag omger mig med saker som inspirerar och ger näring till min arbetsprocess.


Kammaren utanför köket har blivit bibliotek och sällskapsrum. Här tillbringas kvällarna på vintern.


I väntan på att få tid att renovera sovrummet på övervåningen målade Gunnel direkt på tapeten. Väckarklockan från Ikea är ett av de lätt räknade nytillverkade föremålen i huset.

Hemmet publicerades i majnumret av ELLE Interiör från 2010.

Läs mer:

Spektakulära villan på Lidingö – med helikopterplatta

Han drömde om att bo på en båt, men det blev ett hus vid vattnet. Richard och Caroline har skapat ett hem som inte liknar något annat, inrett i en internationell, exklusiv stil som gjort för umgänge. Styling Gill Renlund Text Cecilia von Mentzer ... Läs mer »

Annons

Nu storsatsar Grandpa på inredning – med eget märke

Grandpas satsning på inredning når nya höjder. Nu lanseras det egna varumärket Low Key som fokusera... Läs mer »

Annons

Granit släpper barnkollektion – med känd illustratör

Lagom till julshoppingen släpper Granit en efterlängtad nyhet – en kollektion för barn. Kollektionen består av både inredningsprodukter och barnkläder – alla prydda med ett unikt mönster framtaget av illustratören bakom bloggen Fine Little Day. K... Läs mer »

7 viktiga tips som kan rädda ditt hem – och ditt liv

December och januari är den tid på året då de flesta av oss tänder ljus hemma. Det är också då som... Läs mer »

Frukostarna som får vem som helst att gå upp ur sängen

Tänk att vakna till den snyggaste (och förmodligen godaste) frukosten du någonsin sett. Och att näst... Läs mer »

Läderhantverk – nästa stora inredningstrend

Kanhända beror det på att min farfar var sadelmakare, men jag kan inte annat än uppfatta att det är en tydlig trend med läderhantverk i inredningsvärlden just nu. Det känns som det är just läderarbete vi kommer att ägna oss åt efter makraméamplar och... Läs mer »

DIY: Så gör du en egen adventsstjärna

Vår bloggare och tillika DIY-expert Hej Regina tipsar om en adventsstjärna i papp som vem som he... Läs mer »

Så gör du ett doftljus av en apelsin – på 1 minut

En jul är inte jul utan levande ljus och så här kan du på nolltid göra ett mysigt doftljus av en apelsin och lite olivolja.   1. Skär loss skalet på halva apelsinen. Se till att få med stammen i mitten. Det är den som blir veken. &n... Läs mer »

Adventstävling: Vinn en av årets största snackisar!

Dofttofsen från Rituals är en av årets största snackisar. Och nu har du chansen att vinna ett eget e... Läs mer »

12 spännande inredningstrender att hålla koll på 2016

Vilken är årets trendmöbel? Vilken färg är det som gäller? Är det någon stil som dominerar över andr... Läs mer »

Enkla genvägen till den perfekta hyacinten

Julen närmar sig med stormsteg och nu är det hög tid att börja se över det här med hyacinter. Vår chefredaktör Svante Öquist – som har redaktionens grönaste fingrar – ger sina bästa tips! Inget är som 1:a advent – julen från dess allra bästa s... Läs mer »

Fira första advent med årets finaste ljusstakar

I morgon är det dags att tända det första ljuset. Vi har valt ut de finaste adventsljusstakarna att ... Läs mer »

Drömdrinkarna och dukningen som förgyller din helg

Mörkret har lagt sig som ett tjockt duntäcke över Sverige och det enda vi kan göra är att acceptera faktum och göra allt vi kan för att sätta en guldkant på livet. På ELLE Mat & Vin hittade vi de här drömgoda drinkarna och lyxiga tilltuggen som p... Läs mer »

Add Simplicity: ”Inredning i balans är viktigt för mig”

Nu är det dags att lära känna de nominerade i till priset Årets inredningsbloggare lite bättre! Pris... Läs mer »

5 finaste adventsstjärnorna i vitaste vitt

Vita pappstjärnor pryder våra fönster i adventstid. Vi har valt ut 5 fina favoriter. Stjärnan... Läs mer »

5 superkreativa tips som gör ditt hem unikt

Utanpåliggande el, romber på golvet och en anslagstavla som täcker en hel vägg. Här är 5 superkreativa tips som gör ditt hem helt unikt! Foto: Lina Ejdenberg Adamo 1. Gör ett golvmönster Skär ut en rombformadschablon och markera mönstret m... Läs mer »

Veckans drömhem på Hemnet: Mönstrad 1920-talsdröm

Johanneberg i centrala Göteborg verkar vara kvarteret som gäller just nu! Precis som i förra vec... Läs mer »

8 goda skäl att importera Thanksgiving

Medan Alla hjärtans dag och Halloween mest går ut på att sälja godis och presenter, handlar Thanksgiving om att samlas hemma med sina nära och kära – och äta god mat tillsammans. Här är 8 skäl till att Thanksgiving är den högtid Sverige saknar. ... Läs mer »

Regnbågsköket – en av våra största succéer någonsin

I veckans Throwback Thursday blickar vår chefredaktör Svante Öquist tillbaka på en bild som blev en ... Läs mer »

Här är våra 10 utvalda Marimekko-favoriter

I samband med ELLE Decorations shoppingkväll hos Marimekko valde vår chefredaktör ut 10 favoriter ur... Läs mer »